Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цвета Тимева върви плътно зад президента Румен Радев в "Бояна" на 30 юли 2020 г., когато излезе решението на Конституционния съд, че държавният глава не подлежи на разследване, докато е на "Дондуков" 2. Тогавашната й длъжност като секретар по регионалното развитие не предполага да придружава шефа си при вътрешнопартийни изявления.
Цвета Тимева върви плътно зад президента Румен Радев в "Бояна" на 30 юли 2020 г., когато излезе решението на Конституционния съд, че държавният глава не подлежи на разследване, докато е на "Дондуков" 2. Тогавашната й длъжност като секретар по регионалното развитие не предполага да придружава шефа си при вътрешнопартийни изявления.

Родена е в една година с Десислава Радева, работила с 5 правителства в Агенция “Пътна инфраструктура”

Дамата в червено се появи за първи път на 30.07.2020 г.
след решението на КС, че президентът не може да бъде разследван и обвиняван

Мистериозна брюнетка бе избрана за новата дясна ръка на президента Румен Радев. Цвета Тимева вече е вписана официално в сайта като главен секретар, след като предишният - Димитър Стоянов, стана служебен министър на отбраната. Длъжността предполага управление на цялата администрация на "Дондуков" 2.

При това съвместява и друга позиция - шефското място в кабинета на генерала, след като

двама души напуснаха предсрочно поста

- Иво Христов, който стана евродепутат, и Калоян Методиев, който избра да работи за Корнелия Нинова на "Позитано" 20, а после и в Министерството на икономиката и индустрията.

Дамата предизвика интереса на наблюдателите точно преди 2 години, когато Румен Радев излезе на поляната в "Бояна", за да направи изявление след решението на Конституционния съд.

На 30 юли 2020 г. магистратите постановиха, че президентът и вицепрезидентът не може да бъдат разследвани и обвинявани, докато заемат постовете си. Въпросът бе отправен към КС от главния прокурор Иван Гешев.

Радев се появи пред медиите и всички се питаха

коя е облечената в червено

и застанала плътно зад военния пилот висока жена. Сигурното беше, че за да бъде там, тя е много важен човек в администрацията. Макар че длъжността й не предполага да придружава президента при подобни политически изказвания, коментираха тогава анализаторите. Към онзи момент Цвета Тимева, която е завършила за строителен инженер и има специализации по публична администрация, беше само секретар по регионалното развитие.

Упътвайки се към мястото за краткия брифинг на поляната в "Бояна", се вижда, че Румен

Радев разменя няколко думи единствено

с тогавашния главен секретар Димитър Стоянов. Двамата са работили са заедно години наред в авиобазата в "Граф Игнатиево". От целия съветнически и секретарски екип само той и наследничката му бяха избрани да вървят с президента.

Тогава Румен Радев заяви, че решенията на Конституционния съд не се коментират, а се изпълняват, и че е готов със състава на служебното правителство.

"Хората са на площадите, крещят "Мутри, вън", затова този процес е необратим. Протестите отварят пътя към бъдещето на България. Оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор", обяви тогава Радев. Цвета Тимева е сериозна и слуша задълбочено думите на своя шеф.

Според запознати тя е от Бургас откъдето е и съпругата му Десислава Радева. Двете са родени в една и съща година.

Румен Радев с Десислава Радева
Румен Радев с Десислава Радева
Дали са били съученички в началните класове, преди президентшата да напусне черноморския град, или са се познавали от детството, не е известно. Но е факт, че когато и двете пътуват с държавния глава, седят една до друга.

"Цвета Тимева е амбициозен човек", коментира запознат пред "168 часа". Биографията й показва, че е диалогичен човек, който умее да работи с различни политически сили. Била е на различни позиции в Агенция "Пътна инфраструктура". При това по времето на няколко правителства - на Симеон Сакскобургготски, на тройната коалиция и при първия и втория кабинет на Бойко Борисов, както и при Пламен Орешарски.

Тайнствената

дама може да

остане на поста

главен секретар на президентството и след финала на служебното правителство. Има вероятност на Димитър Стоянов да замине в някоя от българските дипломатически мисии. Както се случи с предишния служебен военен министър Георги Панайотов, който в момента е посланик във Вашингтон.

Освен Тимева

още една жена има шансове да се издигне

в президентството. Невин Фети, която беше заместник-председател на Стратегическия съвет на държавния глава, сега може да го оглави. Доскорошният шеф на екипа проф. Александър Маринов стана съветник на служебния премиер Гълъб Донев. Интересното е, че Невин Фети е работила в администрацията на президентството още във втория мандат на Георги Първанов.