Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шофьорът на сръбския автобус Дарко Карашичевич бе въведен в съдебната зала под охрата и с белезници на ръцете.
Снимка: Ваньо Стоилов
Шофьорът на сръбския автобус Дарко Карашичевич бе въведен в съдебната зала под охрата и с белезници на ръцете. Снимка: Ваньо Стоилов

Около 15 часа днес в Районния съд на Стара Загора започна съдебно заседание, на което ще бъде определена постоянна мярка за неотклонение на шофьора на сръбския автобус, който се обърна в неделя към 20 часа на магистрала "Тракия". При катастрофата пострадаха 12 деца и 2 възрастни, нямаше загинали.

Шофьорът Дарко Карашичевич, сръбски гражданин на 40 години, бе въведен в съдебната зала под охрана и с белезници на ръцете. В момента той е задържан за 72 часа под стража с прокурорско разпореждане. Мъжът не каза нищо на очакващите го журналисти.

Преди заседанието прокурорът по делото Таня Божилова каза пред журналисти, че ще иска най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", тъй като по делото вече имало достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение, че шофьорът на автобуса е извършител на деянието, за което е обвинен - предизвикал без умисъл катастрофа, при която пътници са получили различни травми. Другият аргумент на обвинението е, че Карашичевич няма адрес в България, поради което не може да му се наложат мерки като "домашен арест" или "подписка". "Може "парична гаранция", но тогава той веднага ще напусне страната и не може да бъде спрян, тъй като деянието, за което е обвинен, не е тежко умишлено престъпление", поясни прокурор Божилова. А липсата на шофьора би попречила на доброто разследване на случая. По него е назначена тройна автотехническа експертиза на автобуса, направени са съдебно-медицински експертизи на всички ранени пътници, които в началото останаха да се лекуват в Стара Загора. Това предстои и за двете деца, които пострадаха най-тежко и бяха изпратени на лечение в столичната болница "Пирогов".

Заради следствените тайни, за които ще стане дума на заседанието, то се провежда при закрити врати, журналистите не бяха допуснати в съдебната зала. Пред нея остана и братът на Дарко Карашичевич, който е дошъл от Сърбия, за да го подкрепи.

Заседанието започна с около половин час след обявения предварително час, тъй като на път за Стара Загора адвокатът на шофьора от столичната адвокатска колегия Огнян Бързаков претърпял лек пътен инцидент на магистрала "Тракия". Досега обвиняемият бе представляван от местен служебен адвокат.

/Очаквайте подробности/