Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мъжът нападнал жена си на работното й място в Психиатричната болница на Раднево в събота

В понеделник Ваня не се явила на работа, ден по-късно са открити мъртви със Стилиян в дома им в Стара Загора с огнестрелни рани в главите

Военно-окръжната прокуратура в Пловдив разследва случай с евентуално убийство на жена и последвало самоубийство на съпруга й в Стара Загора. Досъдебното производство е образувано от военните магистрати, тъй като мъртвият Стилиян Петров, на 42 години, бил ефрейтор, кадрови войник, в Инженерни войски в Стара Загора. Жената - Ваня Петрова, последно работели като медицинска сестра в Психиатричната болница "Д-р Георги Кисьов" в Раднево.

В съобщение до медиите днес Военно-окръжната прокуратура в Пловдив съобщи, че образуваното досъдебно производство трябва да установи дали на 15 август военнослужещият умишлено е умъртвил жената, като деянието е извършено в условията на домашно насилие.

Двамата оставят кръгло сираче 9-годишното си момиченце, което сега е при баба си по майчина линия в Свиленград.

От прокуратурата казаха, че Ваня и Стилиян били сключили граждански брак от 2010 г., но през последните месеци отношенията им се влошили до степен двамата да имат чести вербални спорове и дори физическа саморазправа помежду им. Въпреки че съседите им от вход "А" на улица "Хан Аспарух" 4 в Стара Загора да твърдят, че не са чували скандали и разправии от апартамента им на втория етаж, нещата съвсем ескалирали, когато в събота, на 13 август, съпругът се появил на работното място на жена си в радневската психиатрична болница, където предизвикал скандал и нанесъл побой на Ваня. Това потвърдиха пред "24 часа" както от прокуратурата, така и директорът на болницата д-р Владимир Трънов.

Д-р Трънов в момента е в отпуск и не знаеше за инцидента, но след проверка го потвърди, без да даде повече подробности заради следствената тайна. Той определи жената като много добра медицинска сестра, която си вършела съвестно работата. Преди това тя е работила до 2020 г. като медицинска сестра в Клиниката по гръдна хирургия в Университетската болница в Стара Загора, след което се преместила в Раднево - за кратко като анастезиологична сестра в общинската болница, след което - и в психиатричната, която е най-голямата психиатрична болница в страната.

В началото се появи информация, че при този скандал Ваня блъснала мъжа си, който паднал и си ударил лошо главата, заради което се наложило да остане за кратко в болница. След като го изписали, решил да довърши спора с изстрели.

Дали това е било така, се проверява. Несъмнен факт е, че в понеделник, 15 август, жената не се появила на работа, не отговаряла и на колегите си по мобилния телефон. Тогава нейна колежка се свързала с майката на Ваня в Свиленград, която подала сигнал в старозагорската полиция и жената била обявена за издирване.

Във вторник, на 16 август, полицейски служители отишли до семейното жилище на Петрови на улица "Хан Аспарух" 4, вход "А", втория етаж, но никой не отварял при позвъняванията им. Това наложило с помощта на технически средства да бъде преодоляна заключена метална входна врата. Когато влезли в апартамента, който според съседи било собственост на семейството, униформените се натъкнали на трупа на мъжа в коридора.

Тъй като той е военнослужещ, те са информирали веднага компетентните органи, каквито в случая са Военно-окръжната прокуратура в Пловдив и военната полиция.
Местопроизшествието е запазено до пристигане на военен следовател, който е извършил оглед. Тогава е открит и трупът на жената с видими огнестрелни рани в областта на главата.

От прокуратурата допълват, че е установено и оръжието, с което се предполага, че е причинена смъртта и на двамата. По информация на "24 часа" това е пистолет, който мъжът притежавал законно.

"Продължава извършването на процесуално-следствени действия, работи се по всички възможни версии", така завършва прессъобщението на прокуратурата.

Днес вратата на семейното жилище на Петрови остана заключена и запечатана с лентички от разследващите.

От наличната до момента официална информация не става ясно дали някой от семейството преди фаталния край е подавал сигнали и жалби за домашно насилие и кой ще се грижи занапред за детето на Ваня и Стилиян. "24 часа" зададе този въпрос на дирекция "Социално подпомагане" в Стара Загора чрез пресцентъра на Агенцията за защита на детето. От там получихме следния отговор, подписан от директора Павлина Делчева: "Регионалната дирекция "Социално подпомагане" в Стара Загора няма да коментира случая, тъй като в момента Военно-окръжна прокуратура - Пловдив е образувала досъдебно производство и текат процесуално-следствени действия. Дирекция "Социално подпомагане" и отдел "Закрила на детето" в Стара Загора действат в рамките на своите компетентности, като ще бъдат предприети всички необходими законови действия и мерки за защита на интересите на детето".

От пресцентъра на ОДМВР в Стара Загора, където по закон се подават жалбите за домашно насилие, също отказаха отговор с аргумента, че в момента тече следствие и право на коментар има само прокуратурата.

В същото време комшии разказват, че съпрузите Петрови се движели често заедно. Жената била усмихната и контактна, дори като медицинска сестра слагала инжекции на една от възрастните си съседки. Мъжът бил по-скоро затворен, поздравявал вяло с половин уста. Много рядко го виждали край блока с военната му униформа.