Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ст. комисар Калоян Калоянов
Ст. комисар Калоян Калоянов

Стойността им е близо 4 млн. лв., 11 от колите са иззети

Разбитата в Бургас на 16 август организирана група е успяла да пласира 39 луксозни автомобили за милиони левове чрез престъпни схеми, като основно е продавала колите в Близкия Изток. 11 от автомобилите са иззети, съобщи на извънреден брифинг директорът на ОД МВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Задържани са общо шестима - пет мъже и една жена. Между тях е ръководителят на организираната престъпна група /ОПГ/ С.А. на 55 г. Останалите от разбитото ОПГ са на възраст между 49 и 33 г. Жената, участвала в престъпните схеми е на 33 г. Четирима от задържаните са арестувани за срок до 48 часа, но от прокуратурата ще поискат постоянен арест, каза зам.-окръжният прокурор на Бургас Светослав Маринчев. Другите двама са с по-леки мерки - подписки.

Разследването е започнало през май т.г. в Специализираната прокуратура, но след нейното закриване делото е прехвърлено в окръжната прокуратура в Бургас, като наблюдаващият прокурор по случая е командирован служител на спецпрокуратурата, уточни Маринчев.   

"Ръководителят на групата е създал стройна престъпна схема за изкупуване на крадени автомобили или предмет на застрахователни и лизингови измами. Колите са осигурявани от страни от ЕС, след което им се е извършвала интервенция на рамата и са снабдявани с неистински документи за произход", обясни ст. комисар Калоянов. Следваща стъпка било регистрирането на колите в КАТ - в Бургас и в страната.  За тази цел са били използвани малоимотни граждани, които са ставали собственици на автомобилите за известен период от време. По-голямата част от автомобилите са били трафикирани през Турция към Близкия Изток.

Средната стойност на един автомобил, пласиран от групата , е около 100 000 лв., като всички са били  нови - произведени през 2020-2022 г. Предпочитани били марките "Лексус", "Тойота", "Мерцедес", "Пежо".

Престъпната група е действала от есента на 2020 г. до момента на разбиването й на 16 август, каза още Калоянов. В спецоперацията са участвали служители на Криминална полиция към ОД МВР Бургас, антимафиоти от столицата и спецполицаи от отрядите в дирекцията и жандармерията в Бургас.