Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ще заведа иск срещу Стойчо Кацаров за причинени здравословни вреди

Още акценти от интервюто с ортопедът и бивш директор на "Пирогов":

Удовлетворен съм от решението на съда, с което се върнах в болницата - показва, че правосъдието работи

Всички проекти, правени по мое време, са подложени на особена ревизия

Ако изпуснем сроковете в проекта за спешна помощ, връщаме 164 млн. лв.

- Проф. Балтов, правим интервюто в “Пирогов”, което означава, че вече се върнахте в болницата след година отсъствие. В какво състояние заварихте Клиниката по ортопедия и травматология, както и цялата болница?

- Отделението си работи както преди - на високи обороти. Не намирам проблеми в него, но откривам такива в болницата. Пример са проекти, които заложихме преди година и половина, но все още не са реализирани. Такива са ремонтът на сградата на урологията, нова реанимация, обособяване на специализиран бокс за детски и бъбречни трансплантации, нови операционни зали, изцяло оборудвани, и ремонт на отделенията за възрастни и деца.

Всички знаят, че детската урология е уникална за България и само в “Пирогов” е толкова развита. Една година този проект не можа да бъде приключен. Беше разписан в края на месец юли по мое време. Силно се надявах, че от август ще започне да действа. Сега е пак август, но тепърва се открива строителна площадка. Една година нищо не се случи. Цените на материалите за тази една година се увеличиха драстично, някои от тях може би със сто процента. За съжаление, тази небрежност, която е повече от година, ще доведе до увеличаване на нуждата от средства, за да се завърши този проект. Очакваме може би 50% увеличаване на необходимите пари, за да бъде направен ремонтът, както е заложен по проект. Ако беше направен, сега щеше да работи - трябваше да е вече пуснат в експлоатация. Това е едно от нещата, които наистина ме впечатлиха неприятно.

Другото е ремонтът на операционните. Това са средства, които бяха отпуснати от правителството на “Борисов 3”. Тогава бяха около 15 млн. лв. с постановление на Министерския съвет, половината бяха предвидени за урологията, а другата част - за цялостен ремонт на всички операционни зали. Седем са хирургични и седем ортотравматологични, но все още са на етап 2. Тоест частично е направен ремонт на няколко зали, а остават още. И тук доста бавно и мудно текат нещата.

- Каква е причината ремонтите да вървят толкова бавно?

- Опасявам се, че не е заради строителите, а заради ръководството. Причината е ясна - всички проекти, които са правени по мое време, са подложени на особена ревизия. Едва ли не там има нещо скрито, очаква се да има заложени комисиони, което изобщо не отговаря на истината. Това е негласен бойкот срещу мен.

- В момента не работите на щат, докога ще е така?

- Сега сме дали телефон и който иска, може да се запише за консултации. След още един месец - след 15 септември, ако всичко върви по план, трябва да съм възстановен. Да уточня обаче, че няма да съм възстановен като изпълнителен директор, а като лекар ординатор към Първа ортопедична клиника. Тогава ще мога да оперирам и да работя нормално.

- Тоест сега не оперирате?

- Сега мога само да асистирам на колегите, логистично да ги подкрепям, да правя консултации, както и да записвам пациенти за оперативни интервенции. Ако разчитате аз да ви оперирам, трябва да почакате още месец.

- Какво е решението на съда?

- Решението е, че трябва да се върна на работа. Удовлетворен съм от решението, показва, че правосъдието работи.

- Ще водите ли дело срещу Стойчо Кацаров?

- Категорично съм решен да водя дело. Стойчо Кацаров е човекът, който на едно мое запитване като народен представител каза от трибуната на Народното събрание, че ме бил уволнил. Стенограмата я има, записаното остава.

В правомощията на здравния министър е да освобождава директори на болници, но аргументите и мотивите, с които го направи, не отговарят на истината. До ден днешен не се е доказало, че има източване на здравната каса от “Пирогов”.

- До какъв етап са стигнали делата по тази тема?

- Не мога да ви кажа, мисля, че са доникъде. Той излизаше по медиите, твърдеше, че някой е крадец, но нямаше доказателства за това. Лично към Кацаров смятам да заведа иск за причинени здравословни вреди, тогава направих тежка хипертонична криза. Това не е без значение за мен, една година от живота ми премина в това да възстановя справедливостта.

- Миналия месец бившата здравната министърка проф. Асена Сербезова уволни проф. Иван Поромански - човека, който уволни вас. Усещате ли го като възмездие?

- Не, по-скоро виждаме, че за една година нищо не се случва с болницата. “Пирогов” изпадна в будна кома, тя не спря да работи, но не се направи нищо, за да се промени. Виждаме, че за една година просрочените задължения са нараснали с 8 млн. лв.

- А бихте ли искали отново да сте директор на “Пирогов”?

- Не. Да съм директор, въобще не стои на деневен ред, по-важно ми е да съм възстановен като лекар. 23 години от живота ми са минали като лекар, който, мисля, е доказал какво може и какво прави. Най-нормално е да мога да продължа да правя това. Има една приказка - който веднъж е станал пироговец, цял живот си остава такъв. Тук е много по-натоварено от други места, но се свиква и пак искаш да се върнеш.

- Как ви се отрази времето, в което не бяхте тук?

- Отрезвяващо ми се отрази. Видях от малко по-друг ъгъл медицината - откъм управлението ѝ. Видя се, че има нужда от хора, които да се занимават с управлението, тенденциите на здравеопазването, важните неща в него. Те могат да се видят само ако излезеш от локалния проблем, който ти е ежедневие, като например днес колко души са със счупване и колко трябва да оперираш. Да отидеш на едно много по-високо ниво, където се говори за общи тенденции.

- Кои тенденции в здравеопазването видяхте?

- Единият проект е за спешна медицина, за съжаление обаче виждаме, че изпускаме сроковете. Това е един много глобален проект.

- Какви са сроковете?

- Изпускаме срокове за строително-монтажни работи и ремонтни дейности на над 300 центъра за спешна помощ, които трябва да са изградени и ремонтирани. Крайният срок за приключване на целия проект е 23 декември 2023 г., а на повечето места дори не е започнато строителство. Има проектиране, терени, но има индексация на средствата, а веднъж отпуснати от Европейския съюз, те няма как да бъдат увеличени. Цените драстично се вдигнаха, фирмите не искат да работят на тези цени, което е нормално. Трябва да се измисли начин да се дофинансира със средства от държавата.

Това бе проект, 100% финансиран от европейски средства. Сега трябва да се мисли как да се завърши, защото няма да се изпълни всичко от това, което е било заложено. Включително и спешното отделение в “Пирогов”. То трябваше да бъде готово в началото на юни миналата година, но строителите изказаха неудовлетворение от заплащането. Същевременно не са прекратени договорите.

- Какво ще се случи, ако изпуснем сроковете?

- Връщаме парите и няма да има никъде ремонти. Вместо да направим тези отделения и да засилим спешната помощ, ние трябва да върнем 164 млн. лв.

Проектът е от времето на д-р Таня Андреева. Всички се борим за високотехнологични операционни, но забравяме, че все пак тези пациенти трябва да бъдат обслужени по спешност някъде, преди да стигнат до тази високотехнологична апаратура. Спешната помощ е базата, основата на здравеопазването.

Другото, което видяхме, е ХЕМС. Освен закупуването на хеликоптерите трябва да сме наясно какви да са те. В едни лоши метеорологични условия по-нисък клас хеликоптери няма да могат да излетят. Трябва да са по-висок клас и да са оборудвани качествено, ако са направени само като линейка, това не е достатъчно. Те ще обслужват хора, които са в много тежко състояние, затова хеликоптерът трябва да е с вътрешно оборудване. Освен това трябва да има поддръжка, преди и след всеки полет да минава проверка. Много хора трябва да работят по поддръжката. Обучението също е много важно. Първоначално хората не се се замислят за всички тези неща, казват: Купуваме хеликоптери и готово. Но с купуването не се изчерпва цялата работа. Трябва да имаме сериозна логистика, обслужване, екипи. Също така трябва да има доста сериозен финансов ресурс - за пет години ще са нужни 250 млн. лв. само за обслужване.

Трябва да се помисли и за площадките на болниците - няма в “Пирогов”, нито във ВМА. Как пациентът ще бъде транспортиран до тях, още не е ясно. В много малко болници може пациентът да бъде транспортиран бързоскоростно.

- От няколко дни има нова заповед за COVID мерките, маски вече не трябва да се носят на закрито. Какво мислите?

- Според мен заповедта е адекватна. Малко беше прекалено носенето на маски навсякъде. Факт е, че ВА.5 протича доста по-леко от останалите варианти, но не може да сме сигурни, че няма да се появи някой по-опасен вариант.

Носенето на маски в болници и пространства с много хора е важно да остане. Няма нужда да говорим за личната хигиена, от две години се учим как да си мием ръцете. Изолацията и карантината също може да се намалят за хора с пълна ваксинация (две дози и бустер). Проблемът е в това, че няма извънредна епидемична обстановка и болниците нямат разкрити инфекциозни отделения. Не би трябвало да приемат пациенти с COVID и това затруднява приема им. Отделно, че на болниците не се плаща за лечението им.

За маските все още си мислим, че ограничават свободата ни, а в държави като Сингапур, Япония, Китай човек, който няма COVID, но се чувства некомфортно, носи маска, за да предпази околните. Може да не е 100% гаранция, че ще ги предпази, но показва какво е отношението му към останалите.

- Ще запазите ли политическата си кариера?

- Моите пристрастия към ГЕРБ няма да приключат, тези осем месеца оставиха трайна следа у мен и мога да кажа, че ми лиспват като хора. Но политиката ще я сложа на второ място, в онзи момент не можех да работя като лекар и това наклони везните да се съглася на предложението от г-н Борисов.