Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Те са с размер едва 5 милиардни части от метъра, но могат да осигурят световно господство на армията, която ги притежава

За Си Дзинпин достъпът до полупроводниците е на живот и смърт – Китай или ще е глобална сила, или ще се върне там, където беше – производител на евтини ментета

Мислил ли е някой някога, че почти невидими чипове с размер 2 или 5 милиардни части от метъра така ще изострят отношенията в света, че ще изправят две суперсили една срещу друга? Че заради тях все още сме на ръба на войната.

Да, звучи невероятно как един малък остров като Тайван успя да скара Китай и САЩ и ги накара да забравят за огромния си търговски обмен и за US заводите в Поднебесната империя.

Причината -

Тайван е безспорният

номер едно

в производството на полупроводници от ново поколение и още дълго ще остане такъв. Местни и чужди компании са обявили, че до 2025 г. ще инвестират над 108 милиарда долара в производството на суперчипове, което ще остави малобройната конкуренция в света далеч-далеч зад островната държава.

Защо са толкова важни ли? Защото изкуственият интелект навлиза във всички сфери почти със скоростта на светлината и се нуждае от все по-бързи и мощни чипове. САЩ искат първи да въведат интелигентните машини и оръжия в армията си, но Китай има същите амбиции. Така се оказа, че малкият остров създава ключов ресурс и за него тепърва ще се водят битки.

Единствено Тайван и Южна Корея произвеждат полупроводници от последно поколение - 92% от продукцията се създават на острова и около 8 на сто - в Южна Корея. И двете страни, както и компаниите за чипове симпатизират на САЩ.

Една от причините е, че

Америка е лидер

в модерния дизайн

и оборудването за полупроводници. Там са ситуирани и 80% от световното оборудване за проектиране на чипове, над 50% от основната интелектуална собственост за дизайн на чипове и около половината от оборудването за производство на чипове в света, твърди в свой анализ Boston Consulting Group.

Според тях азиатските производители се нуждаят от щатските проекти и хардуер за производство на високотехнологични чипове.

Но Америка е предпочитан партньор и по още една причина. Там са по-голямата част от иновативните компании, които купуват чипове. Примерно тайванската TSMC, която е най-големият производител в света и

създава “мерцедесите”

сред чиповете,

продава 64% от от тях в САЩ, а сред най-големите й клиенти е Apple. В същото време тайванската фирма знаково продажбите си за китайския гигант Huawei.

САЩ се постараха да привлекат производителите на чипове и със закона CHIPS, който предвижда 32 млрд. долара субсидии. Благодарение на него "Самсунг" изгражда фабрика в щата Тексас за 17 млрд. долара, а

TSMC изгражда завод за 12 млрд. долара в Аризона

В тази нажежена до краен предел икономическа битка за надмощие посещението на третия най-влиятелен човек във Вашингтон - председателя на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси, в Тайван изкара от равновесие Пекин.

В небето около острова гъмжеше от бойни самолети, а океанът буквално кипеше от самолетоносачи, военни кораби и подводници.

Китай определи посещението на Пелоси като опасна провокация. Засега Съединените щати нито оспорват, нито одобряват претенциите на Пекин към Тайван.

Посещението на Пелоси беше последвано от четиридневни китайски военноморски учения, изпъстрени с истински стрелби, с многобройни изстрелвания на балистични ракети, с постоянни прелитания на военни самолети около Тайван. Същината на учението бе обграждане на острова и според някои това е прелюдия към бъдеща реална

морска блокада

На 8 август Пекин взе решение да удължи въпросните "учения" в Тайванския проток.

От Тайпе съобщиха, че над 200 китайски самолета и поне 50 военни кораба са порели водите около неофициалната граница между континентален Китай и острова.

Според "Икономист" Пекин вече инвестира 20 пъти повече средства за отбрана от Тайван и е надминал САЩ по брой кораби и подводници, ракети земя-въздух и крилати и балистични ракети.

Затова "Вашингтон пост" допуска, че в момента Америка може да има трудности да възпре Китай.

Според "Блумбърг" посланието на Пекин е Вашингтон да спре да се сближава с Тайван и да възстанови дипломатическите контакти с Китай

Ако не – Пекин може да ограничи свободата на Тайван.

Вашингтон и Тайпе опитват да успокоят Китай, че няма нищо необичайно в посещението на Пелоси и че безсмислено се нажежават отношенията. Поднебесната империя обаче е ядосана, защото Америка за първи път изостави двусмислената си позиция по признаването на Тайван и че това застрашава суверенитета на Китай.

За какво е цялата тази битка, където един случаен изстрел може да доведе до Трета световна война? За 3-нанометрови и 2-нанометрови чипове – новото поколение полупроводници, които ще изведат високите технологии на ново ниво.

Тайванската компания е номер едно в света по производство на чипове, последно поколение.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Тайванската компания е номер едно в света по производство на чипове, последно поколение. СНИМКИ: РОЙТЕРС

За китайския президент Си Дзинпин това е повратен момент. Той неслучайно постави Тайван като ключов въпрос за своето управление. В Поднебесната империя

не могат дори и

да искат да създадат такива чипове,

следователно трябва да предявят претенциите си към Тайван. От време на време Китай привлича някой тайвански инженер на работа, но това никога не е водило до успех. В това изключително сложно производство има хиляди процеси, напасване на компоненти на атомно ниво, съчетават се последните достижения на химията, физиката, инженерството; “ловците на глави” в Китай, колкото и да се стараят, по никакъв начин не могат да привлекат хората, които да изградят модерна и успешна производствена база за последно поколение чипове.

За разлика от тях компаниите в Тайван са пренесли най-добрите традиции в бранша от САЩ още през 80-те и още оттогава обучават инженерите така, че днес да са номер едно в света. Поднебесната империя се

опитва да настигне острова, но не може

Достъпът й до чипове последно поколение бе отрязан още по време на управлението на президента Доналд Тръмп. Той пръв прозря, че чиповете стават стратегически ресурс и трябва да се отреже достъпът на Китай до тях. С други думи, "спъването" на Китай в икономически план тогава стана приоритетна задача.

Тогава мнозина му се присмяха с аргумента, че Пекин много бързо ще организира съвременно производство, но Тръмп излезе прав – Поднебесната империя с цялата си финансова мощ и неограничен човешки потенциал все още не е успяла.

Производството на чипове е изключително сложно, в него се преплитат хиляди процеси, и то на атомно ниво.
Производството на чипове е изключително сложно, в него се преплитат хиляди процеси, и то на атомно ниво.

Макар Тръмп да бе критикуван от демократите в САЩ за този конфликт, сега президентът Джо Байдън също отстоява тази стратегия.

"Голяма

загриженост

във Вашингтон предизвиква възможността Пекин да получи контрол над капацитета за чипове на Тайван - каза Мартин Рейсер, бивш старши офицер от разузнаването и анализатор в Централното разузнавателно управление на САЩ, цитиран от Ройтерс. - Това би било опустошителен удар за американската икономика и способността на американската армия да използва своите (оръжейни) платформи."

Още на 8 декември в Комисията по външни отношения на Сената висш служител на Пентагона съобщава, че полупроводниците на острова са ключова причина сигурността на Тайван да е "толкова важна за Съединени щати".

Затова от Белия дом тогава обявиха, че "всяко усилие да се определи бъдещето на Тайван с различни от мирните средства ще се разглежда като

заплаха за

мира и сигурността

на Западния Пасифик".

Китайският президент Си Дзинпин отдавна е заложил като стратегическа цел Тайван да мине под контрола на Китай. Страната може да задържи преднината си само при това условие - ако получи неограничен достъп до чиповете последно поколение. Те вече са под 10 нанометра и събират милиарди електронни компоненти в миниатюрна част от милиметъра.

Белият дом бе в деликатна позиция. Седмици наред докато се обсъждаше визитата на Нанси Пелоси, оттам дипломатично си мълчаха. В един момент дори се създаде впечатлението, че Пелоси на своя глава се е решила да посети Тайван и да взриви добрите отношения с Китай. Самото присъствие на

самолетоносача “Роналд Рейгън”

край Тайван по време на посещението на Пелоси бе показателно, че това изобщо не е нейна инициатива, а е официална политика на Белия дом.

В Китай са наясно, че без съвременни чипове страната ще загуби глобалната си икономическа мощ. Пекин иска да е лидер, а не производител на евтини ментета, както преди.

Поднебесната изкупува 60% от произведените чипове в света. Над 90% на сто от тях са внос или са произведени от чужди компании в Китай.

От друга страна, 50% от износа на Тайван е за Китай - предимно чипове, и по данни на Ройтерс търсенето там е нараснало с 33% само през първите три месеца на годината.

Човек без да е математик може да изчисли, че при острия дефицит на този продукт в света гладът за чипове в Китай тепърва ще расте.

Разбира се, Америка е в много по-добра позиция, защото тя има сериозни традиции в разработването на полупроводници и дори сега приходите й са над 225 млрд. долара годишно. Или половината от глобалните приходи в света от този бизнес.