Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Андропов прави точен анализ на провала на социализма и посочва виновните партийни функционери

Как се потушава скандал като сегашния с изгонването на 70 руски дипломати, особено когато те са 108 и Великобритания ги е обявила за персона нон грата през 70-те години на миналия век? Разузнавачът Михаил Любимов е натоварен със задачата да реорганизира дейността и да изпрати нови колеги, този път обучени в Москва лично от аса в шпионажа Ким Филби.

Любимов е и

човекът, прогнозирал

разпада на СССР,

войните в Средна Азия и Кавказ, войната на Русия с Украйна заради Крим и Донбас, Трета световна война заради прекрояването на границите.

Тези смайващи прогнози са направени преди 30-ина години. За първи път откъси от мемоарния му роман "Операция "Голгота" започват да се появяват в руски издания през 1994 г. Идеята й е да се поправят грешките на социализма и след години обикновените хора сами да поискат връщането му отново в нов, подобрен вариант. Авторът твърди, че операцията е измислица, но съвпаденията с реалността са толкова поразителни, че повдига подобни въпроси.

Сюжетът на бестселъра: Андропов нарочно уволнява Любимов от КГБ, като показно му отнема всички привилегии. Включително ползването на болнични заведения и санаториуми, които се полагат на разузнавач от такъв ранг.

На дискретна среща Юрий Владимирович го информира, че е искал да го "изчисти" от всякакви подозрения, че има нещо общо с КГБ.

За публиката Любимов трябва да бъде уволнен и заклеймен от всесилната организация. Причината - на срещата Андропов прави точен анализ на провала на социализма и поименно посочва виновните за това партийни функционери. След това обосновава идеята да се проведе дългосрочното активно мероприятие "Голгота".

Целта му е да подпомогне срива

на комунизма

В Русия ще се развихри див капитализъм и след 40 - 50 години народът, отвратен от този грабеж, ще наложи истински, принципно нов социализъм.

Планът на Андропов предвижда Михаил Горбачов да бъде приет от Запада. За целта според романа Любимов е изпратен във Великобритания, където задейства всички руски агенти за влияние, включително в кралския двор. На британския премиер й е подсказано, че ще ускори промените в СССР, ако похвали Горбачов.

Благодарение на това тя му прави блестяща реклама. В книгата Андропов е убеден, че самите руснаци

никога няма да простят на Горбачов

перфектната му съпруга, която се облича модерно и винаги е в крак със западните тенденции.

В книгата Андропов подробно обяснява на Любимов кой каква роля ще има в операция "Голгота" - поименно посочва какво точно ще правят и какви роли ще играят висшите функционери като Горбачов, Яковлев, Шеварднадзе, Елцин, Янаев и Устинов. "Любимов,

действайки извън КГБ, но с верни

кадри от КГБ, трябва да планира и задейства оперативната част на мероприятието - обяснява ген. Тодор Бояджиев. - Андропов се е убедил, че съветското общество трябва да извърви пътя до своята Голгота, за да възкръсне след няколко десетилетия."

Когато Любимов задава въпрос на Андропов за евентуалните конфликти в бъдеще като анексията в Крим, Донбас, войната в Украйна и евентуална Трета световна война, включително на територията на бившия СССР заради прекрояване на границите, Андропов отговаря: "Всичко може да се случи, Михаил Петрович. С "Голгота" ние даваме само магистрално направление и

не можем да предвидим всичко

Но не мога да си представя, че новите лидери ще бъдат толкова глупави, че ще стигнат до последния етап по най-кървавия начин."

С този изключителен анализатор – Михаил Любимов, авторът на тези редове, се срещна благодарение на ген. Тодор Бояджиев. Двамата се запознават благодарение на аса в шпионажа Ким Филби. Именно Любимов е човекът, организирал школата, в която Филби обучава съветски разузнавачи да работят по Великобритания. Начинанието е стартирано след

грандиозен

скандал

през 70-те, когато Великобритания гони 108 руски дипломати. Операция, която много напомня тази, която провежда в момента България.

Днес Михаил Любимов скромно твърди, че прогнозите му частично са се сбъднали, включително, че начело на Русия ще е кадър на КГБ. Представя себе си като бивш шпионин, писател от 1980 г. на свободна практика, който не подкрепя никакви политически групи.