Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атанас Илков
Атанас Илков

Атанас Илков е новият шеф на Главна дирекция “Национална полиция”. Уволненият заради акцията в Лясковец, при която загина командос, и върнат от съда Илков сменя на поста Венцислав Кирчев, който отива в звеното за подпомагане на вътрешния министър. Рокадата идва ден след като вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев каза, че няма да има чистка в МВР, а ще смени само хората, с които е сигурен, че не може да постигне целите си.

Демерджиев лично е представил Илков пред шефовете на отдели и сектори в Националната полиция. Мотиви за смяната на Кирчев засега не са известни.

По негово време Националната полиция разкри две поръчкови убийства - на Турхай Сали в Хасково и на Любомир Иванов-Любо Полицая в София. За първото бе задържан мексиканецът Виктор Омар, а за второто - Кристиан Илиев и Боян Табаков. И макар статистиката по линия на престъпността да бе добра, жертвите на катастрофи се увеличиха. Те са 304 от началото на годината, или с 24 повече от същия период на м.г. Надали обаче това е мотивът за смяната на Кирчев, защото заедно с него са преместени и заместниците му Ангел Дулев и Венцислав Момчилов. Така на поста си от старото ръководство на Националната полиция остава само Борислав Муеров. Като зам.-директор той отговаря именно за Пътна полиция. Затова някои коментираха, че е възможно арестът на бившия премиер Бойко Борисов да е причината за смяната. Той бе задържан в Националната полиция през март, а във вторник сутринта министър Демерджиев каза пред Нова телевизия, че не би арестувал лидера на ГЕРБ.

Наследникът на Кирчев - Атанас Илков, досега бе командирован в звеното за подпомагане на министъра. Той се прочу през 2014 г. Тогава бе шеф на Криминална полиция, когато по време на акция в Лясковец командосът Емил Шарков бе убит от Петко Петков.

Тогава Илков бе уволнен, но обжалва и спечели делото. Така се върна в системата на МВР като зам.-директор на полицията в Пловдив, която след това оглави. По-късно бе преместен като шеф на униформените в Кърджали, а през лятото на 2020 г. беше преместен на работа в Казанлък като ръководител на Центъра за специализация и професионална подготовка. През м.г. стана зам.- шеф на Националната полиция.