Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Осама бин Ладен и Ал-Кайда веднага са заподозрени за атентатите на 11 септември.
Осама бин Ладен и Ал-Кайда веднага са заподозрени за атентатите на 11 септември.

 

Убийството на терориста Зауахири(живял и в българския град  Пещера*) е новина за забавената смъртта на Ал Кайда

Новината за ликвидирането на лидера на Ал Кайда Айман ал Зауахири е сигнал за справяне с разпадналата се и почти рухнала терористична организация. Преди тя бе приемана за най-важното формирование на глобализираните джихадистки организации и най-влиятелната сред тях.

Убийството на 71 годишния Ал-Зауахири, е ясен сигнал за смъртта на Ал-Кайда, организация която и без това бе в клинична смърт, отдавна. Лидерът на терористите бе издирван от дълги година за ключовата си роля в атентатите на 11 септември в Ню Йорк и Вашингтон. Съединените щати бяха обявили награда от 25 милиона долара за каквато и да и информация, която би улеснила залавянето му. През последните години Ал-Зауахири е полагал големи усилия и правил опити да спаси умиращата организация Ал Кайда след фактическото й излизане от контрола на въоръжените джихадисти в света.

Ликвидирането на Ал-Зауахири е символичен акт защото той бе хронично болен, самотен и отричан от другите лидери в организацията. Байдън имаше нужда точно сега от качествено постижение преди междинните избори за Конгрес през ноември, за да консолидира позицията си. Той също иска да ограничи критиките срещу него отправени от прогресивното марксистко крило в демократическата партия, ръководено от американката от сомалийски произход, сенатор Илхан Омар. Преди няколко месеца Байдън даде зелена светлина за убийството на новия лидер на ИДИЛ Абу Ибрахим ал Кураши ал Хашеми в сирийския град Идлиб, където се укриваше в село под контрола на турската армия.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви за убийството на ал Зауахири при акция в Афганистан.Той изрази надежда, че убийството му ще помогне на семействата на жертвите на атаките от 11 септември да обърнат тази страница завинаги. Според Байдън, убийството води до очакваната справедливост.

Служител в американската администрация заявява, че ЦРУ чрез множество източници е установило, че Ал-Зауахири е бил убит на балкона на защитена къща в Кабул, където е бил с членове на семейството си. Солидната стратегия, която Съединените щати проведоха и продължават от 20 г., помогна за постигне на забелижителни успехи в преследване и ликвидиране на висшите лидери на Ал Кайда от първото поколение  - основатели и второто поколение - продължителите на идеята. Военните атаки с дронове за ликвидиране на лидерите на Алкайда, не са единственият фактор, който отслаби тази организация, тъй като самата тя страда от вътрешни противоречия и идейни спорове още от 2017 г. Те са в знак на протест срещу слабостта на Ал-Зауахири и неспособността му да преодолее празнотата, оставена след Осама бин Ладен.

Темата за Ал Кайда заемаше централно място на страниците на световните медии и в телевизионните канали в периода, когато бе под ръководството на Бин Ладен. Тя се превърна във важен играч на международната политическа карта. Ал Зауахири, на когото липсваше харизма, се провали в усилията си да привлече лоялни на идеята последователи и не успя да контролира ръководителите на клонове, клетките и последователите на организацията.

Исканията поставени от втория и третия ешелон са, Ал-Зауахири да се оттегли от сцената. Ролята на лидер да бъде заета от нови млади лидери, които да възкресят полуразрушената организация. Това се наложи, в момент, когато ИДИЛ беше почти напълно превзела терена на въоръжените джихадисти в различни държави, включително традиционни крепости на Ал Кайда в Афганистан.

Системни грешки

Ал-Зауахири пое ръководството на ранената организация, страдаща от въздействието на силните удари, които получи от американската международна коалиция в Афганистан през двете десетилетия преди и след убийството на бин Ладен през 2011 г. Централата й беше разрушена и много от нейните активни лидери и командири бяха елиминирани от американската армия.

Войната, водена от Съединените щати и НАТО със сътрудничеството на разузнавателните служби на други държави в региона успяха да елиминират много от военните командири на Ал-Кайда. В резултат на световната война срещу организацията, тя загуби голям брой от своите исторически влиятелни лидери и източниците на финансиране .

Ал-Зауахири се опита да избегне краха на Ал-Кайда, която беше на върха на глобалния тероризъм от осемдесетте и деветдесетте години на миналия век, като направи фундаментална промяна в стратегията и я насочи далеч от типичната рамка на Ал Кайда. Най-важната мярка, предприета от него след смъртта на неговия другар и първи символ, Осама бин Ладен, беше да намали строгостта на салафитско-джихадистката идеология и да стои далеч от конфронтацията с далечния враг, т.е. Запада. Той се фокусира върху близкия враг, т.е. арабските и ислямските режими, на които той не вярваше и които обвини в корупция и считаше за марионетки на Запада.

От тази трансформация Ал-Зауахири се опита да яхне вълната на Арабската пролет и да засили присъствието на местни клонове в много арабски и африкански страни. Създаде клон на Ал-Каеда в Кашмир - индийската част на страната през 2014 г. и в Сирия където избухна революция срещу режима на Асад и в Египет.

Последователни загуби

Местните проекти на Ал-Зауахири обаче претърпяха неуспехи в резултат на промените в глобалната и регионална политика и ускоряващите се събития в страните, които бяха във фокуса на неговото внимание - Египет, Либия, Тунис, Сирия и Йемен, както и Афганистан, Индия, Бангладеш, Мианмар и Мали.

Въоръжените религиозни-етнически конфликти ,гражданскитевойни и външната намеса доведоха до промени в политическите реалности в тези държави. Организацията загуби ефективност, заради убийството на лидерите и. Глобалния съвет на Шура на организацията се лиши от ярки фигури, които определяха организационните структури и идейните насоки. Ал-Зауахири беше неспособен да контролира различните клонове на организацията и да прокара плановете си за структурни реформи, за да спаси Ал-Каеда.

Сред най-тежките и болезнени удари, които оставиха ясни последици върху него, беше провалът му да възстанови активността на сирийските и египетските клонове чрез местни организации. Той опитваше да се възползва от новите възможности, които се появиха в резултат на гражданската война в Сирия и последствията от революцията от януари 2011 г. както и завземането на властта от мюсюлманските братя в Кайро. За тази цел той създаде два важни клона на Ал Каеда : Фронта Ал-Нусра в Сирия, воден от Абу Мохамед ал-Джолани, и Ал-Мурабитун в Египет, воден от ХишамАшмауи .

За да подчертае значението, което той придава на тези два клона, Ал-Зауахири им прехвърли важни активи от Афганистан и Пакистан в Леванта (Сирия, Ливан, Палестина, Йордания). Освен това той осигури на тези два клона финансиране и логистика от движението Мюсюлмански Братя, които взеха властта в Египети от Хамас и ислямски джихад в Газа.

Организацията, създадена от Ашмауи, която активно действаше между Либия и Египет, беше почти ликвидирана в резултат на военните операции на египетската армия. Властите в Египет успяха с разузнавателни операции да заловят и екзекутират Ашмауи в страната през март 2020 г.

Клонът на Ал Кайда в Сирия беше разцепен на две групи. Едната се отделя от централната организация под името Hay'atTahriral-Sham, а втората, Hurrasal-Din. Военните подразделения на втората бяха разбити в градовете от първата организация и от международната коалиция срещу тероризма.

След като загуби и контрола си над клоновете в Либия, Тунис и Йемен,на Ал Каеда остана само движението Ал Шабаб в Сомалия и Ансар ал Ислам в Мали и страните от Сахел и Сахара.

Тези клонове са изправени пред големи предизвикателства, изразяващи се в решимостта на африканските страни да воюват срещу тях, въпреки липсвате на ресурси, на сигурност и финансови възможности. Тези организации сега са застрашени и от конкуренцията на ИДИЛ, която се стреми да се разшири позициите си в Централна и Западна Африка.

Неуспехът на Ал-Зауахири да съживи Ал Кайда, като я предефинира и засили нейната местна ориентация, доведе до засилване на недоволството на много от командирите и членовете на организацията. В резултат на това голяма част от тях напуснаха организацията и се присъединиха към ИДИЛ.
Тези трансформации допринесоха за децентрализиране на вземането на решения от организацията, така че ролята на лидера след бин Ладен стана безпомощна.

Ал-Зауахири наскоро се опита да насърчи връщане към стратегията за насочване към отдалеченото - да се воюва срещу Запада.
В последните години, организацията, вече не беше в състояние да извършва успешни операции срещу американски или западни цели и повечето от опитите й за атентати бяха осуетени. Извършителите им бяха арестувани или убити.
През последните си месеци Ал-Зауахири се съсредоточи върху интелектуални, идеологически и проповеднически въпроси.Той намали политическото съдържание, с изключение на общидекларации, които могат да бъдат лансирани без необходимост от работа на място. Като например подкрепата за джамията Ал-Акса, въпросът за Кашмир и подкрепа на потиснатите.

Следващото ръководство

Най-вероятният наследник на ал-Зауахири начело на Ал-Кайда е Сейф ал-Адл, чието истинско име е Мохамед Салах ал-Дин Зайдан. Особено след като повечето от тези, които са се състезавали с него, вече са елиминирани от американците.

Като Абу Мохамед ал-Масри, който е бил следващият след Сейф ал-Адл. Той беше ликвидиран в тайна операция в Техеран, придружен от дъщеря си, която е вдовица на Хамза малкият син на бин Ладен, през октомври 2020 г. Другият е Абу ал-Рахман ал-Магриби - "Али Машило" който е зет на Зауахири, също убит. Той беше лидер на джихадистката група в Мали.

Организацията загуби своите видни лидери, Джамал Окаша, емир на пустинното емирство, АбделМалекДругдал (Абу МусабАбдел-Уадуд), лидер на организацията в Магреб, и Абу Мохамед ал-Судани, един от лидерите на (Хорас Ал Дийн) Пазителите на религията в Сирия, който беше близък до Ал Зауахири и Бин Ладен.

Сейф ал Адл: Лидер с благословията на аятоласите в Техеран

Въпреки, че кандидатурата на Сейф ал-Адл, който пребивава в Иран под закрилата на Революционната гвардия(Basderan), противоречи на задължителните условия, които изискват мандат на лидер, пребиваващ в региона нариченХорасан (Афганистан и Пакистан). Той може да е консенсусен вариант за предотвратяване на лидерски конфликт.

Сейф ал Адл, член на Съвета Шура на Ал Каеда и един от малцината, които се считат за един от висшите лидери, които все още са живи. Той притежава лидерски способности, които новите поколения на организацията се надяват да допринесат за извеждането й организационната слабост и възстановяване отново на нейната ефективност.

Оперативните командири на Ал-Кайда залагат на него, за да възстанови военното присъствие и блясъка на организацията след сериозно отстъпление на оперативно ниво. Сейф ал Адел е предпочетен от мнозинството малиди командири, поради военния опит и капацитет който придобива като бивш бригаден генерал в египетската армия.Той има визия за сигурност опит в производството на експлозиви.

Кандидатурата на Сейф ал Адел е изправена пред ожесточена конкуренция от много клонове на организацията, които са доминирани от лидери, които не са от Египет, и са против господството на египетския компонент над ръководството на Ал-Каеда.

Организацията може да прибегне до секретност и да забави коментара на новината за ликвидирането на Ал-Зауахири за да подготви спокойно негов наследник, който да бъде приет с консенсус.

Силни критики бяха отправени срещу Ал-Зауахири за усилията му да даде превес на своите сънародници да ръководят организацията и очевидното му пристрастие към египетското крило в нея, особено от лидерите на сирийския клон, който е доминиран от йорданци и саудитци.

Вероятно лидерите на други клонове, особено на сирийския и йеменския, които отхвърлиха стратегията на Ал-Зауахири относно египетския елемент на Ал-Каеда и плановете му да бъде негов наследник от Египет, ще се опитат да блокират номинацията на Сейф Ал-Адл за лидерът на организацията.

Наличието на течение, което отхвърля монопола на определено крило от лъвския дял от наследството на Ал-Зауахири, е открито, в допълнение към присъствието на силни конкуренти в Африка, като ИядАг Гали, за надпревара за наследяване на различни ръководни нива. Следователно изглежда, че не е известно какво очаква Ал-Каеда след убийството на Ал-Зауахири.

Нивата на конкуренция са много. Има групи, които отхвърлят египтизирането на Ал Каеда, тъй като в организацията има други националности, които искат да променят правилата. Те смятат, че правата им са били нарушени по време на ерата на Ал Зауахири, който не допусна регионална конкуренция. Особено между лидери, живеещи в Сирия, които принадлежат към Организацията на пазителите на религията и други в Йемен или Хорасан (Афганистан и Пакистан) или пък в Африка и Иран, където живее най-известният кандидат, Сейф ал-Адл.
В момента организацията може да прибегне до секретност и да забави коментара на новината за ликвидирането на Ал Зауахири, заради подготовката на негов наследник, който да бъде приемлива и консенсусна личност.

През 2007 г. Ал-Зауахири изнесе реч, озаглавена: "Реч пред джихадистките медии" по време на среща с "Фондация Ал-Сахаб", свързана с Ал-Каеда. В нея той каза: "Ние сме в битка и повече от половината от нея се случва на медийните полигони." Неговите кървави идеи, че "войната срещу неверниците винаги означава смърт за другите" бяха единствено привлекателните за набиране на бойци от цял свят.

Медиите на Ал Каеда живееха години наред в сянката на форумите и блоговете, които са най-близки до тайните и действия. но имаше и моменти, в които понякога те преминаваха към публичност в мрежата. Тази визия беше развита по-късно от ИДИЛ, която използваше интернет средата, за да създаде специална медийна стратегия. Тя се основаваше на риалити телевизионни формати, като американския Survivor станал особено популярен през 2000 г. ИДИЛ беше вдъхновена от техниките на режисьора, с които той преувеличава и подобрява качествата на участниците в състезанието, които винаги оцеляват.

Ал-Зауахири остави след себе си само бледа следа, тъй като пропагандата на Ал-Каеда от самото й основаване е свързана с личността на бин Ладен и неговата централна роля в джихадистките течения като цяло. Въпреки че Ал-Зауахири винаги се появяваше до него във всички клипове, той не беше повече от втория човек, като Робин до Батман.

----------

* Разследване на вестник "168 часа" от края на деведесетте съобщава, че въпросната личност е пребивавала в малък български град  сред мюсюлмански общности, тогава като активист на египетското движение "Мюсюлмански братя" и организатор на покушението срещу Ануар Садат през 1981 г.

Предположенията на хора от българското контраразузнаване тогава бяха, че този град е Пещера. А сигналът, че той е у нас бе дошъл от египетските служби.