Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дмитрий Чупраков
Дмитрий Чупраков

Дмитрий Чупраков е руски гражданин, живеещ със семейството си в България. В понеделник (1 август) той ще протестира пред сградата на руското посолство в София срещу агресията на Русия в Украйна. С него разговаря Александър Андреев от българската редакция на Дойче веле.

- Писахте до Българската редакция на ДВ, че в понеделник ще протестирате пред посолството на Русия в София. Срещу какво ще протестирате?

- Аз съм от Русия и не одобрявам това, че Руската федерация води пълномащабна война срещу Украйна. Допреди това Руската федерация финансираше терористични организации на територията на Украйна. Светът не обръщаше много внимание на това, но след началото на войната на 24 февруари тази година положението се промени. Много руснаци са жертва на пропагандата и не разбират какво се случва в Украйна, не разбират каква трагедия е това. В резултат от пропагандата много хора смятат, че всеки, който критикува войната, не е руснак – защото, видите ли, всички руснаци поддържали войната.

- Казахте „какво се случва в Украйна". А какво точно се случва в момента според Вас?

- Според мен там се води война. Руската федерация извърши акт на агресия. Тя нападна Украйна и убива украинци. Осем държави вече обявиха това за геноцид. Сред тях са самата Украйна, балтийските държави, Канада, Ирландия. Лично аз съм напълно съгласен, че Русия провежда геноцид срещу украинците.

- А вие с какво се занимавате в България? Как попаднахте в страната?

- Преди пет години ние с жена ми си дадохме сметка какво се случва в Русия, как се нарушават човешките права, как се потиска свободата на словото, как се закриват независими медии, как обявяват за „чуждестранни агенти" всички медии, които представят гледна точка, различна от държавната. Казахме си, че трябва да се махнем, защото не можем да мълчим, но ако говорим, това може да бъде опасно. И така решихме да заминем и да дойдем в България.

- А с какво се занимавате в България?

- Моята съпруга е концертмайстор на оркестъра „Симфониета" във Враца, а аз съм преподавател по музика – и преподавам онлайн.

- Като руснак, който живее в България: Как усещате в момента отношението на българите към руснаците?

- Руската пропаганда твърди, че отношението към руснаците в България е отвратително и ужасно, че никой не ги обича и всички ги обиждат. След началото на войната лично аз не съм забелязал никакво отрицателно отношение. Единствено, когато си откривах сметка в българска банка, ме помолиха да изчакам известно време, докато проверят дали не съм обект на санкции. Често водя разговори за войната с хората тук. Когато разговарям с хора от по-възрастните поколения, отраснали при комунизма, разговорите са по-трудни. Тези поколения са отраснали с идеята, че Америка винаги е враг. И когато им разказвам какво се случва в Русия, какво се случва в Украйна през тези години от 2014 насам, те все повтарят, че за всичко е виновна Америка. Като ги попитам обаче за какво точно е виновна Америка, те не могат да отговорят. Те просто повтарят тези заучени фрази, а аз съм принуден през цялото време да им обяснявам какво се е случило: че Руската федерация е извършила агресия срещу Украйна, че е нападнала Украйна, а Америка няма как да е виновна за това.

- Какво мислите за политическите отношения между България и Русия? За изпъдените дипломати-шпиони, за спирането на газовите доставки?

- Мисля, че България е русофилска страна. Това от една страна е добре, защото аз се чувствам комфортно, от друга страна обаче България се намира под силно руско влияние. А страните, които са подложени на руското влияние, винаги много страдат от това.

- А как се проявява това влияние в България, според Вас?

- Доколкото аз зная България е поддържала много тесни икономически отношения с Руската федерация. Тук са ми казвали, че стокооборотът е бил доста висок. Например вагоните на софийското метро са произведени в руски машиностроителен завод. В момента отношенията на България с Русия разбираемо се развалиха и за вагоните ще бъде проблематично да бъдат ремонтирани, снабдявани с резервни части и т.н.

- Откъде сте родом в Русия? Имате ли още роднини и приятели там?

- Родом съм от Сочи, но повече от 10 години живях в Москва. Роднини имам в Сочи, но и в Украйна, в Днепропетровск.

- А как се отнасят към войната роднините Ви в Сочи?

- Всичките ми роднини и приятели се отнасят отрицателно към войната. През първите дни още се съмняваха, но сега вече прекрасно разбират какво става. Обаче никой не смее да сподели на висок глас своята гледна точка, понеже руската репресивна машина действа така: не се извършват масови репресии, репресира се целенасочено, за да се подплашат хората. И никой не знае какви са правилата на играта, при които могат да те подведат под наказателна отговорност. Така че всички ги е страх да говорят – и от това възниква впечатлението, че всички поддържат войната.