Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КОСТАДИН КОСТАДИНОВ
КОСТАДИН КОСТАДИНОВ

Партиите брандират всичко, за което може да се ползва името им - от бельо през спиритуални сеанси и карти таро до траурни услуги

Вероятно единици са чували за съществуването на услугата пазене на ред на опашки за трети лица. Партия “Възраждане” обаче явно е посветена в това. Странната дейност е една от десетките, в които никой няма да има правото да ползва марката ѝ, когато политическата формация взема патента си.

От партията на Костадин Костадинов са поискали да запазят името си и то да не може да се ползва от друг върху бельо,

услуги на детективски агенции, услуги по балсамиране, за пускане на гълъби

по специални поводи, за гледане на карти таро, спиритуални консултации, погребални услуги, гледане на деца или на домашни любимци...

Документи за регистрация пред Патентното ведомство са подадени от “Възраждане” на 20 юли тази година, показа проверка на “24 часа”.

Запазването на името за подобни услуги звучи причудливо, но се оказва съвсем логично - на практика така никой друг не може да го ползва и умишлено или не,

да урони престижа

на партията, обясняват юристи.

Всички основни политически сили са запазили правата си върху марките, но някои имат големи приключения на тема патенти. Сагата на “Продължаваме промяната” стана ясна наскоро - друг е ползвал преди тях подобен слоган. “Има такъв народ” пък, оказва се, все още не е получила защита на името си - две години след като е подала заявление за това в Патентното ведомство.

От регистъра му става ясно, че Слави Трифонов и хората му също като “Възраждане” искат да пресекат опитите марката “Има такъв народ” да се използва и извън обичайните партийни рекламни материали като флаери, химикалки и пр.

Слави Трифонов
Слави Трифонов

Подаденото искане е то да бъде запазено в общи линии за всичко, за което човек може да (не) се сети - всякакъв вид кухненска посуда и благородни метали, медицинска апаратура, оръжия, автомобилни услуги. Както и върху агар-агар за кулинарни цели и дори приготвени ядивни

яйца от мравки, конски косми за четки, мрежи за лов на пеперуди, струни за арфа,

организиране на обучения за чаени церемонии.

Трифонов е поискал да брандира марката си още на 22.01.2020 г. До днес обаче няма решение. Причината е, че само ден по-рано права върху името е поискал и Чавдар Иванов Новаков. И двете страни са подали опозиция, а спорът им е отнесен към административния съд.

Същият човек се е опитал да запази и “Няма такава държава” –

името, което Трифонов ползва при първия опит да регистрира партия. Това е станало на 8.08.2019 г. Разследване на вестник “България Днес” оттогава показва, че името на мъжа съвпада с това на дългогодишния кмет от ГЕРБ на радомирското село Кондофрей, но човекът няма нищо общо с казуса.

Съименникът му, подал документите, е от краен софийски квартал. На негово име тогава в Търговския регистър са вписани и две лихварски фирми. Днес те са закрити, а заявлението му за регистрация на “Няма такава държава” е оттеглено. От партията на Слави тогава обясняват, че са наели адвокат по патентно право заради казуса. “24 часа” потърси партийния офис за коментар по повод случая с името и на ИТН, но до излизане на публикацията не получихме такъв.

Старите партии са решили въпроса си преди 2-3 петилетки.

ГЕРБ са направили това още през 2006 г.,

БСП - през 2005 г., а ДПС през 2010 г.

Регистрирането на марката им дава право да я използват за свои цели. И при трите искането е да могат да си брандират знамена, значки, запалки, бланки, образователни и политически семинари и др. Няма я екзотиката с мравки и таро.

Едва след месец пък се чака решение по случая с “Продължаваме промяната”, след като се оказа, че кметът на Добрич Йордан Йорданов първи е ползвал слогана за местните избори през 2019 г. Той не е регистрирал “Продължаваме промяната на Добрич”, но по закон има право да претендира за името.

На 21 септември 2021 г. заявка от името на ПП направи Даниел Лорер, но на 14 февруари т.г. кметът подаде опозиция. Ден по-късно - на 15 февруари, Лорер също внесе опозиция срещу Йорданов. Междувременно ПП подадоха документи за регистрация на партията си в съда и няма пречка той да ги впише, но ако изгубят спора за името, ще трябва да го сменят с нова процедура.