Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“24 часа” първи разказа за опасната мода сред децата.

СНИМКА: РОЙТЕРС
“24 часа” първи разказа за опасната мода сред децата. СНИМКА: РОЙТЕРС

Накара ме да се смея и да изтръпна във всеки пръст на крака. Дейви всъщност е изобретил ново удоволствие, за което езикът няма име. О, Том! Тази вечер отивам за още. Това прави човек толкова силен и щастлив! Сигурен съм, че въздухът от рая трябва да е същият като този - чудно работещ газ на удоволствието, чудодейна газ на насладата.

Годината е... 1799, Признанието е на английския поет от епохата на романтизма Робърт Сауди. Така емоционално той описва субстанцията с медицински термин диазотен оксид, известна сред днешните европейски тийнейджъри като райски газ.

Два века и половина по-късно цветни балони, пълни с диазотен оксид, са в центъра на всяко парти - предлагат се по клубове, дискотеки, а от 2022 година дори и на детски рождени дни.

Точно преди 7 дни - в броя миналата събота, “24 часа” описа новата мода с опасните “весели” балони, чийто ефект е като от лека дрога. Те се продават безпроблемно както онлайн, така и в клубове. А в комбинация с алкохол и други субстанции райският газ може да предизвика дори кома. Но след като не е забранен, младежите масово го вдишват, наслаждавайки се на кратка еуфория. Често повтарят и потретват. Без мисъл за опасните последици.

Три дни след публикацията в “24 часа” държавата (не)очаквано се събуди. И самата тя изпадна в такава еуфория, че за дни реши проблем, отлаган поне 8 години.

Първа забраната на райски газ поиска омбудсманът Диана Ковачева, вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова разпореди масови проверки по заведения. А буквално в последния си ден живот 47-ият парламент гласува забрана за продажбата му и 12хил. лева глоба за заведение, хванато повторно да го предлага. След обнародването на промените райският газ ще може да се използва само за медицински цели и в хранително-вкусовата промишленост.

Всичко започва с парти в далечната 1799-а. Над лабораторията на английския химик Хъмфри Дейви се организира празнично тържество. На веселбата той поканил поети, драматурзи, лекари и учени. Вместо напитки обаче, раздал на гостите си да помиришат зелена копринена торбичка, съдържаща “магическа” субстанция със сладък вкус.

Партито или “експериментът”, както го нарича Дейви, е повече от веселба. Наблюдавайки ефекта на диазотния оксид върху човешкото тяло, Дейви го нарекъл “смехотворен газ”. Преживяванията на гостите си събрал в книга с изследвания, публикувана през 1800 г.

Докато Дейви преследвал други научни интереси, забавленията с райски газ били пренесени и през Атлантическия океан до Съединените щати, където бил установен обезболяващият ефект на диазотния оксид.

По време на едно такова парти било открито и медицинското значение на субстанцията. Първият, употребил диазотния оксид за упойка и обезболяващо средство, бил американският зъболекар Хорас Уелс. Лекарят вече се бил сблъсквал лично с болкоуспокояващите свойства на райския газ. Затова решил да изпробва действието му и върху пациент при вадене на зъб през 1844 г. През 1845 година Уелс направил демонстрации пред специалисти в болницата на Масачузетс. Макар научният и медиен интерес тогава да е слаб, лекарите от двете страни на Атлантическия океан започнали да разбират за свойствата на райския газ.

През 1850 г. била извършена първата успешна операция под упойка. Употребата на диазотния оксид в областта на анестезията надживяла Уелс.

В България модата с диазотния оксид в балони е от 2016 г. Привнесена е от британските туриски по Българското Черноморие, най-вече в Слънчев бряг. Още тогава по централните улици на морските курорти можеха да се забележат еуфорични младежи с балони. И като при всеки моден тренд интересът към тях процъфтя в доходоносен бизнес. “Веселбата” превзе нощния живот на младите, а заведения, дискотеки, дори квартални магазини свободно и напълно легално продаваха веществото.

Проверка на “24 часа” показа, че бутилка райски газ струва 2 долара на едро от основния производител в САЩ. В България обаче същата бутилка се продава срещу 50 лв. Палетите с райски газ се изпращат от американска фирма за кетъринг като пълнител за сметана.

Стоката пътува в товарни кораби до пристанището в Ротердам, а оттам се разпределя към останалите части на Европа. Доставката до България, посочена от производителя, е 5 дни.

След публикацията в “24 часа” за опасната мода, предизвикала реакция на държавата, голяма част от инфлуенсърите изтриха снимките, с които рекламираха “безвредния райски газ на своите връстници. Социалните мрежи, в които се предлагаше най-търсената марка, с хиляди последователи също бяха изтрити, а други трескаво разпродават количества на промоция - 3 бутилки срещу 60 лв.

Полицейските проверки обаче не стреснаха феновете на райския газ да се хвалят с “веселите балони” в сторита от дискотеки. Акцията не уплаши и търговците на диазотен оксид онлайн и той все още може да бъде купен свободно от сайтовете. Единствената промяна в онлайн търговията му е предупредителен надпис, че продуктът е предназначен за сладкарство, а инхалирането крие риск за здравето.

Репортер на “24часа” успя да си поръча райски газ от обява. Прави впечателние, че на флакона липсва производител и вносител. Продуктът е описан като добавка за храни и напитки.

До момента от Комисията за защита на потребителите са извършили 112 проверки в цялата страна. Онлайн са открити общо 14 сайта, които предлагат райски газ.Изпратени са запитвания до хостинг компаниите за установяване на хората, които ги стопанисват. В дирекция “Контрол на пазара” вече е подаден списък на сайтовете, които търгуват с опасното вещество, и предстои акция срещу тях.

На фона на денонощните проверки на КЗП по заведенията и дискотеките в местната дискотека в Правец едно 15- годишно момче направи онова, което е модерно - пи алкохол и диша балон с райски газ. Събуди се “Пирогов”, в чиято токсикология ученикът бе приет в безсъзнание.

Оказа се, че това не е първи случай на пациент, потърсил помощ след употреба на опасната комбинация от райски газ и алкохол.

“В последните месеци имахме три случая на деца между 14 и 18 години, които пристигат в кома след употреба на алкохол и райски газ.

Подценяват се действията на тази комбинация и затова се стига до кома. В нашата болница може би от повече от 10 г. не работим с райски газ, след като колега почина от професионално доказано заболяване от дългата експозиция на райски газ”, разказа началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Сибила Маринова.

Възстановяването при всяко от децата, изпадали в кома, е било различно Зависи както от възрастта, така и поетото количество.

“Когато един пациент не е в съзнание, той няма рефлекси, може да регургитира стомашното съдържание (връщане в обратна посока на повръщаното - б.р. ) и да аспирира в белия дроб, а това може да доведе до смърт. Райският газ не е безобиден. Това е инхалационен анестетик, за който е важно хората да разберат, въпреки че се използва за анестезия, се използва от квалифицирани лекари, а  пациентът е под наблюдение.

 Хроничната употреба на райски газ е по-страшна и тя може да доведе до потискане на витамин Б-12, костния мозък и намаляване на имунната защита от инфекции. Честата му употреба може да доведе до стерилитет и  спонтанни аборти”, обясни още д-р Сибила Маринова.