Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Денис Мустафа Камел ал Газзи не бе пуснат от съда.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Денис Мустафа Камел ал Газзи не бе пуснат от съда. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Денис-Мустафа Камел ал Газзи остава в ареста

Всички свидетели по делото са разпитани, а експертизите - готови

Илиян Илиев е починал в страшни мъки, осъзнавал е, че умира. Затова наркодилърът Денис-Мустафа Камел ал Газзи ще се сдобие с по-тежко обвинение и ако бъде признат за виновен, може да получи от 15 години до доживотен затвор без право на замяна, стана ясно в петък в Съдебната палата.

Там точно в 10,30 ч в 14-а зала на Софийския градски съд Ал Газзи бе доведен с белезници на ръцете и пранги на краката.

Той е обвинен, че на 9 януари вечерта, ядосан заради заря, отишъл при компанията на Илиев пред блок в столичния кв. “Люлин” и наръгал с нож във врата младия мъж. Ал Газзи се укрива 2 дни, преди да се предаде в полицията и оттогава е задържан в следствения арест.

В петък мъжът поиска да излезе оттам, оплака се от условията зад решетките. Адвокатът му Мирослав Христов изтъкна, че клиентът му бил задържан от много време, а по разследването не се предприемали действия. Имало и само един свидетел, който казал, че Ал Газзи е наръгал Илиев.

Наблюдаващата прокурорка по делото Виолета Желева обаче изтъкна, че всъщност има показания на четирима души, които си кореспондират и се допълват. Тя се позова и на биологична и ДНК експертиза. И обясни, че заради данни за начина на настъпване на смъртта на Илиев ще промени обвинението на Ал Газзи от такова за умишлено убийство, което се наказва с от 10 до 20 години затвор, в такова за убийство по особено мъчителен за жертвата начин. Там присъдата е от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Желева добави, че има данни и за хулигански подбуди.

Поводът Ал Газзи да излезе от блока си и да се отправи към компанията на Илиев били фойерверки. Групата ги пуснала в чест на раждането на син на един от тях. Това станало на площадката пред блока на Ал Газзи.

Адвокатът му ѝ опонира, че това е злоупотреба с процесуални права. Целта била с новото обвинение клиентът му да остане в ареста до година и половина, преди делото да влезе в съда, а не както е сега - до 8 месеца. “Самото причиняване на смърт винаги е свързано с определено прекратяване на жизнени процеси”, допълни той.

Съдия Мирослава Тодорова обясни, че макар Ал Газзи да не е с ново обвинение, то прокурор Желева е предприела първата стъпка, като е изготвила постановлението на 20 юли. Съдийката се спря и на самата смърт на Илиев. 

ИЛИЯН ИЛИЕВ
ИЛИЯН ИЛИЕВ

“От удара с ножа до изпадането в безсъзнание и настъпването на смъртта е изпитвал значителни страдания, осъзнавал е, че умира”, посочи тя. По делото дори има показания, че след удара с нож Илиев се е обърнал към приятел и е казал “Егати, тоя ме наръга”.

Ал Газзи е крещял и е псувал, посочи още Тодорова по повод на хулиганските подбуди. И обясни, че освен показанията на четиримата свидетели има и кадри от видеокамера, която е заснела района на инцидента.

Затова тя изтъкна, че има достатъчно данни за обосновано предположение именно Ал Газзи да е нанесъл смъртоносния удар с нож във врата на Илиев.

“Съдът несъмнено следва да отчете, че Ал Газзи е осъждан, гласувано му било доверие да не изтърпи ефективно наказанието, а убийството е в изпитателния срок”, посочи Тодорова. Думите ѝ бяха по повод на това дали има опасност мъжът да извърши друго престъпление, ако е на свобода.

Той има присъда за разпространение на дрога от година и шест месеца условно с 4-годишен изпитателен срок, който не е бил изтекъл по време на убийството.

Освен това негова приятелка и мъж, с когото се познавали от детските години, посочили, че 23-годишният Ал Газзи е агресивен.

Ако бъде пуснат на свобода, има вероятност да се укрие, посочи още Тодорова. Тя обясни, че базира извода на факта, че след убийството е избягал. Укривал се е два дни, преди да се предаде в полицията.

Затова съдийката го остави в ареста. Той може да обжалва пред Софийския апелативен съд на 4 август.

По време на заседанието стана ясно още, че всички свидетели са разпитани, а експертизите са готови. Това означава, че прокуратурата може да пристъпи към предявяване на материалите и процесът да започне да се гледа по същество в Софийския градски съд. Съществува обаче възможност адвокат Христов да поиска и други експертизи. Засега не е ясно дали ще го направи.

Когато делото започне по същество, Ал Газзи ще бъде преместен от следствения арест в софийския затвор, ако дотогава не е с променена мярка за неотклонение.