Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обвинителите и съдия Миталов се снимаха след края на заседанието.
Обвинителите и съдия Миталов се снимаха след края на заседанието.

10 години след старта на процеси, които трябваше да осъждат едрите престъпници, в двора на столичната улица “Черковна” само десетина коли на съдии, обвинители и служители

Съдебен охранител се ожали, че не го поканили на прощалната снимка, а той пазел съвестно магистратите

Пропаднаха и двете дела, които трябваше да се гледат в последния ден на специализираното правосъдие. Болен адвокат осуети първото от 11 ч. За второто обаче подсъдимият като лидер на престъпната група за дрога Николай Николов обвини БДЖ.

Срядата в сградата на столичната ул. “Черковна” 90 е по-гореща и от времето навън. По коридорите се местят кашони. В двора обаче е пусто и тъжно.

Някога там, на групички и пръснали се из целия паркинг, делата си чакаха стотина прочути подсъдими, заедно с още по -известните си адвокати по наказателно право. В последния ден на открития преди 10 години съд в двора са паркирани само колите на магистратите и служителите.

Финалът се падна на група за разпространение на наркотици.

Около 30 минути преди началото на заседанието в 13,30 ч една от адвокатките влиза в сградата заедно с двама от подсъдимите.

“Ужас, бързах и не можах да се преоблека”, вайка се юристката, облечена в зелена рокля без ръкави. На рамото ѝ личи татуировка и жената се притеснява, че може да не я пуснат в съда с открити рамене. Загръща се в шал и се надява, че няма да има проблеми.

Клиентите ѝ живо се интересуват от съдбата на делото срещу тях. Единият дори се чуди дали процесът няма да бъде прекратен, щом закриват съда. Обясняват му, че делото продължава, при това при същия съдия, но ще е в Софийския градски съд.

Появява се друг адвокат. “Ние сме на пледоарии днес.

Ами ако съдията прочете присъди, какво правим”, притеснява се той. И обяснява казуса - присъдите ще са издадени от Специализирания наказателен съд, но мотивите към тях, които се пишат до месец след това, ще са на Софийския градски. Затова юристът се чуди дали присъдата ще е валидна.

И докато адвокатите дискутират оживено в двора, в зала 10 - най-голямата и единствена с прозорци, която трябва да приюти последното дело в спецсъда, се случва нещо изненадващо.

Вместо по делото да се явят един или двама прокурори, каквато е практиката, в залата прииждат тълпи обвинители.

Всички с червени тоги, сред тях и шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Под червената ѝ тога надничат удобни и актуални за сезона маратонки.

Оказа се, че над 10-ината обвинители са решили да си направят прощална снимка.

В този момент влиза и съдията Андон Миталов, но в залата няма нито един подсъдим. По уредбата вика всички да заемат местата си. Липсва обаче подсъдимата Михаела Велева. Адвокатката ѝ уточнява, че жената била на изследвания и пътува насам. И действително Велева се появява минути по-късно.

Не такъв обаче е случаят със Станимир Петков. “Той ми се обади. Бил е на морето и сутринта колата му се е повредила.

Опитал е да си купи билет за влака, но нямало”, разплита казуса друг от подсъдимите - обвиненият за лидер на бандата Николай Николов.

Тъй като намира причината за неявяването на Петков за неуважителна, съдия Миталов променя мярката му за неотклонение от парична гаранция на задържане под стража. Мъжът може да обжалва.

Така заради препълнените влакове на БДЖ последното дело в историята на спецсъда бе отложено за 27 октомври и ще бъде изпратено на Софийския градски съд.

След като Миталов разпуска заседанието, застава пред подиума за прощалната снимка на всички прокурори.

А оживената дискусия какво ще стане в бъдеще продължава отвън. Съдебни служителки коментират, че 11-те съдии, които отиват в Софийския градски съд, освен че ще догледат започнатите си дела на ул. “Черковна”, ще приемат и нови на същото място, а не в Съдебната палата, където се помещава СГС.

И докато за съдиите има решение, прокурорите, които отиват в Софийската градска прокуратура, не знаят какво ги чака.

В четвъртък на бул. “Витоша” 2 ще подпишат преназначенията си. След това има вариант всички обвинители в отдел “Криминален” на СГП да отидат на “Черковна” 90.

Засега обаче не е ясно кога ще се случи това и дали изобщо ще стане, или там ще отидат обвинителите от стопанския отдел например, каза за “24 часа” важен човек в прокуратурата.

И докато всички магистрати се снимат пред сградата, съдебен охранител се оплаква, че ги пази 10 години, а никой не пожелал кадър за спомен с него.

Дворът, някога пълен с подсъдими, бе празен.
Дворът, някога пълен с подсъдими, бе празен.