Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДНК на задържаните върху чували с дрога и куфар с пушки, автомати и пистолети

Бургаският апелативен съд потвърди взета мярка за неотклонение “задържане под стража“ спрямо Никола Батилов и Щерион Джамбазов, обвинени в държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество – марихуана и в държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси, без надлежно разрешително.

Задържаните обжалваха, твърдейки, че нямат нищо общо с повдигнатите им обвиненията, а прокуратурата пледира за потвърждаване на взетата мярка от окръжните магистрати миналата седмица. 

Адвокатите на двамата обвиняеми поискаха от съда по-лека мярка за неотклонение, като заявиха, че липсват доводи за съпричастност на подзащитните им към деянията. Както и липса на опасност от укриване и извършване на друго престъпление. 

Според Апелативния съд изводът, че събраните до настоящия момент по делото доказателства обосновават предположението, че обвиняемите може да са съпричастни към извършването на престъпленията, е правилен и законосъобразен.

В тази насока съдът посочва показанията на разпитаните свидетели, резултатите от претърсване и изземване в къща в Св Влас и в лек автомобил „Опел Зафира“, както и веществените доказателства - чували с канабис, куфар с 2 пушки, 9 пистолета, 2 автомата и боеприпаси за огнестрелни оръжия, 413 саксии, вентилатори, климатици, въздуховоди, лампи с рефлектори маркучи за капково напояване, чували с почва, върху част от които по данни от изготвената експертна справка се установява клетъчен материал, съвпадащ с ДНК профила на обвиняемите лица. върху чувалите  с марихуана и върху куфрите с оръжията 

Съдът намира за правилен и извода за наличие на реална опасност както от укриване на обвиняемите, така и риск от извършване на престъпление.

„Конкретните данни по делото, характеристиките на предмета на престъпление /вид, количество и качество на наркотичното вещество - коноп с общо тегло 20 709, 560 кг, вид и характеристики на оръжията и боеприпасите – 13 броя огнестрелни оръжия и 718 броя патрони/, организацията на дейността, съучастническата дейност, механизъм и специфика на осъществяване, както правилно е възприел окръжният съд, предполагат сериозност на обстоятелствата по делото, налагащи задържане на обвиняемите лица“ – посочва в акта си Бургаският апелативен съд.

Обстоятелства, че задържаните лица са с чисто съдебно минало и с постоянни адреси не могат да се разглеждат изолирано от останалите обстоятелства, отнасящи се до характера и тежестта на проявите, за които им е повдигнато обвинение, смята съдът. И приема, че опасността обвиняемите да препятстват срочното и законосъобразно провеждане на воденото срещу тях наказателно производство, е със значителен интензитет.

Съдът намира още, че най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" ще гарантира явяването на двамата обвиняеми пред органите на досъдебното производство и ще ги ограничи в извършване на противоправни прояви.

Определението, с което Апелативен съд Бургас е окончателно.