Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокурор Иван Кирков Снимка: 24 часа
Прокурор Иван Кирков Снимка: 24 часа

Шофьорът на лек автомобил мерцедес, който спретна гонка с полицаи в събота вечерта и рани един от униформените край Бургас, освен че е бил дрогиран, е и без книжка. Но пък с дебело криминално досие.

Това стана ясно от изявление на районния прокурор на Бургас Иван Кирков.

Срещу 29-годишния криминално проявен и осъждан Стоян Г.  от ямболското село Джинот са повдигнати две обвинения.  Първото е за това, че е използвал заплаха, с цел да принуди орган на властта да пропусне нещо по служба - насочвайки автомобила си до местността „Пода” срещу полицейския служител, го е заплашил и по този начин е осуетил извършването на проверка спрямо него.

Второто престъпление е за това, че  блъскайки полицейски автомобил, е причинил средна телесна повреда на полицейския служител, който е стоял отстрани до автомобила, като деянието е осъществено след употреба на наркотични вещества. Извършителят е избягал от местопроизшествието.

По първото обвинение законът предвижда до 6 г. затвор, а второто -  от 1 до 6 г. Според прокурор Кирков и двете могат да бъдат квалифицирани като тежки умишлени престъпления.

Става ясно още, че през 2012 г. и 2013 г. задържаният е осъждан за кражба на горива от автомобили и вещи от жилище, а през 2016 г.  - за нарушаване на ограничителна заповед, наложена му заради домашно насилие. Миналата година пък е бил глобен за притежание на наркотици.

29-годишният мъж е задържан, а прокуратурата ще поиска постоянен арест.

Екшънът започва около 19 ч. вчера, в района на КПП - Пода до кв. "Крайморие", когато служители от Гранична полиция подава сигнал за спиране на лек автомобил мерцедес със софийска регистрация, чийто водач не се подчинява и увеличавайки скоростта си продължава в посока Бургас. Последван е от служебен автомобил, като е поискано допълнително полицейско съдействие.

Мерцедесът преминава през бул. "Тодор Александров", ул. "Спортна", ул. "Индустриална" и се насочва към местността Върли бряг по черни пътища. В центъра на Върли бряг, заради движение с несъобразена скорост, мерцедесът блъска два полицейски автомобила,  паркирани за да блокират платното. При удара единият от тях отскача и наранява полицейски служител.

В опит автомобилът-беглец да бъде спрян, са произведени изстрели със стоп-патрони. Рикошет обаче ранява втори полицейски служител, който е настанен за наблюдение в хирургично отделение на УМБАЛ-Бургас.

Мерцедесът е спрян на входа на Средец, задържани са 29-годишният водач и негов спътник на 41 г. от Зимница.

Шофьорът  е тестван за алкохол, при което дрегер  отчел отрицателна проба, но тази за наркотици била положителна за  употреба на амфетамин и метаамфетамин. Спътникът на шофьора също се оказал с положителна наркопроба.