Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Намаляването на раждаемостта е най-голямата опасност за цивилизацията според Илон Мъск.
Намаляването на раждаемостта е най-голямата опасност за цивилизацията според Илон Мъск.

Илон Мъск смята, че това е формулата, и дава пример със създаване на много деца

Със своите смели бизнес начинания Илон Мъск отдавна си е спечелил славата на човек, който има изключително влияние върху бъдещето на Земята. Независимо дали става въпрос за електромобили, космически кораби или проекти, налагащи използването на изкуствен интелект, бизнесменът винаги се стреми да погледне напред във времето.

Наскоро стана ясно, че прилага тази философия и в личния си живот, който мнозина намират за доста разюздан. До момента Мъск е имал официално две съпруги и няколко известни любовници. Баща е на поне 10 деца, като за две от тях се разбра съвсем случайно, макар да са родени миналата година. Майка им е Шивон Зилис, която е директор в една от компаниите на милиардера. 36-годишната канадка, която се смята за едно от големите имена в света на изкуствения интелект, се присъединява към бизнеса на Мъск през 2016 г., но до момента никога не е загатвано дори за някави лични отношения помежду им.

Раждането на техните близнаци бе разбулено от подадена молба в съда в щата Тексас, с която двамата искат децата да носят фамилията на баща си, а тази на майка им да бъде като средно име. Около иска им се разбра и че споделят дом за 4 млн. долара в град Остин, което също е голяма промяна за Мъск, тъй като през 2020 г. той обяви, че продава всичките си недвижими имоти и вече ще живее в малка сглобяема къща в близост до своите проекти. Също така изплува любопитна подробност, че близнаците са се появили на бял свят през ноември, две седмици преди бившата приятелка на милиардера да го дари с момиченце, родено чрез сурогатна майка. За него също бе съобщено месеци по-късно, след като Мъск вече бе обявил раздялата си с канадската певица Клер Буше, известна като Граймс. Двамата бяха двойка в продължение на три години, като през 2020 г. им се роди и момченце.

51-годишният предприемач има също 6 деца от първата си съпруга Жустин. Двамата са заедно от студентските години и се женят през 2010 г. Първото им дете умира на 10 седмици от задавяне, оставили го да спи по гръб. Случката е шокираща и за двамата, но милиардерът отказва да говори за нея. Това принуждава съпругата му също да зарови чувствата си дълбоко и още на втория месец да си запише час в инвитро клиника. Така в рамките на 5 г. ражда близнации и тризнаци. Изпада в следродилна депресия, което обаче не спира Мъск да преследва на пълни обороти професионалните си амбиции. В крайна сметка двамата се разделят през 2008 г.. Следва експресен брак с 14 г. по-младата от него актриса Талула Райли. Тя е шокирана от темпото му на работа и го изоставя. След известно време се женят повторно, но и този път опитът им за семейство се проваля. Талула Райли не може да се справи с грижата за децата му, а нямат общи.

През годините на няколко пъти милиардерът е казвал, че иска да има много наследници и се смята за добър баща. 18-годишният му син Ксавие обаче подаде молба в съда, че се отказва от фамилията Мъск и иска да вземе тази на майка си. Младежът планира да се казва Вивиен Уилсън и да смени пола си. “Отдавна не живея с биологичния си баща и по никакъв начин не искам да се свързвам с него”, пише Ксавие до съда.

Изглежда, това не обезкуражава Мъск да практикува теорията си, че трябва да раждаме колкото се може повече, ако искаме да спасим планетата си. “Ако не създаваме много деца, цивилизацията ще се разпадне. Просто няма достатъчно хора”, каза той по време на бизнес конференция. Според него намаляването на раждаемостта е най-голямата опасност, пред която е изправена цивилизацията и ако хората не започнат да се размножават като зайци, тя наистина ще изчезне. Давам всичко от себе си, за да помогна на кризата с недостатъчното население”, подчертава най-богатият човек в света.

Възгледите на Илон Мъск до голяма степен са в противоречие с тези на научната общност, която твърди, че макар и по-бавно, нарастването на населението ще продължи. Даже в региони като Африка и Южна Азия ще изостри съществуващите предизвикателства, свързани с хранителната несигурност там. И ако бизнесът и политиците искат да помогнат това да не се случи, не трябва да призовават за повече деца в западните държави, а да помислят как да се намери баланс между застаряващото население в тях и високата раждаемост в развиващите се страни. Според тях имиграцията на този етап е бързо и добро решение.

Мнението на Мъск не за първи път се сблъсква с по-масовото, но пък нали и затова го наричат гений. Когато го обяви за човек на годината през 2021 г., списание “Тайм” написа за него: “Той е човек, който се стреми да спаси нашата планета и да ни даде нов живот: шут, гений, провокатор, проницател, индустриалец, шоумен”. Може би точно това определение подхожда и на концепцията му да създаваме повече деца. Пандемията ни показа, че животът може да бъде много непредвидим и всички научни теории за правилното му развитие изведнъж да изгубят смисъл. Възможно е в бъдеще непрекъснато да ни връхлитат непознати болести и единственият начин да им противостоим, запазвайки човешкия вид, е да бъдем по-голяма популация.

В този смисъл Мъск звучи доста по-убедително от принц Хари например, който твърди, че със съпругата му Меган са решили да нямат повече от две деца, за да помогнат за опазването на околната среда. Проучвания са показали, че въглеродният отпечатък на човек се намалява значително, ако се откаже от много наследници и по този начин съдейства за стопирането на климатичните промени, а също и за запазване на природните ресуси.

Всички успехи до момента на Мъск са продиктувани от голям риск и явно създаването на толкова много деца, възползвайки се умело от развитието на репродуктивната медицина, не прави изключение. Да, той има необходимия финансов ресурс да осигури живота им, което за повечето хора е проблем. Но дали това е достатъчно? Едва ли - аргументите на сина му Ксавие да се откаже от фамилията Мъск са доста показателни. Двамата отдавна не живеят заедно и момчето не вижда смисъл да бъде продължение на своя баща. А тази прекъсната връзка е възможно един ден да го убеди, че няма смисъл да има и свои деца и цялата концепция да се размножаваме като зайци естествено да умре.

Ръстът на населението вече е под процент

За първи път от 1950 г. годишният ръст на световното население е спаднал под процент, се посочва в доклад на Организацията на обединените нации. Въпреки това броят на хората на Земята продължава да расте сериозно и около 15 ноември се очаква да достигне прага от 8 млрд. души.

Прогнозите са, че Индия ще изпревари Китай като най-населената страна в света през 2023 г., като всяка от тях ще наброява повече от 1,4 млрд. жители. На фона на резкия спад на раждаемостта в развитите държави ръстът на световното население ще се дължи основно на осем държави – Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините, Танзания, Египет и Конго.

Междувременно Европейската статистическа служба съобщи, че населението на 27-те страни от ЕС намалява за втора поредна година и вече е 446,8 млн. Броят на смъртните случаи в Европа започна да изпреварва ражданията преди десетилетие, но имиграцията извън блока помогаше да се компенсира разликата до първата година от пандемията. След това населението започна бързо да намалява. Миналата година нетният спад е с близо 172 000 души в сравнение с 2020 г., а от началото на коронавирусната криза - с 656 000.

Италия, Полша и Румъния регистрират най-голямо намаление на хората на своя територия през последната година. Сред тях се нареждат Хърватия, Чехия, Гърция и България. Все пак има страни, които увеличават населението си. Списъкът им се води от Франция, Нидерландия, Швеция, Белгия и Испания.