Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

4-ма полицаи бяха наказани за боя над протестиращи.
4-ма полицаи бяха наказани за боя над протестиращи.

Санкции и за задържане на деца свидетели през нощта в районното

Дисциплинарните наказания в МВР станаха актуална тема, след като Симона Радева, подозирана, че е прикривала Георги Семерджиев, бе отстранена от работа, и започна проверка срещу нея. Тя далеч не е единствената наказана заради нерегламентирани контакти с контингент.

Самите дисциплинарни наказания са 6 вида. Най-ниското е мъмрене, следват писмено предупреждение, порицание, забрана за повишаване в длъжност за срок от една до три години, предупреждение за уволнение и уволнение. До най-тежката санкция обикновено се стига след други.

Преди наказанието обаче се прави комисия, която разглежда конкретния казус. Тя се образува със заповед на началника на провинилия се. Комисията предлага какво наказание да се наложи, а дисциплинарният орган, който се определя със заповед на министъра или друго упълномощено лице, налага санкцията.

Сред най-известните случаи на наказани полицаи е този на четиримата униформени, заснети да бият младежи на протеста срещу тогавашното правителство и главния прокурор от 11 юли 2020 г. Един от наказаните е Андон Андонов, по това време началник на сектор в отдел “Специализирани полицейски сили” в СДВР. Той получава забрана да бъде повишаван в длъжност за срок от 2 години. Тя е заради удари по протестиращи, дори на видео изглежда, сякаш гали задържана по бузата и я снима с телефона си. Неговият подчинен Стоян Стоименов, който само удрял, е наказан със забрана за повишаване в длъжност за 1 година. Други двама полицаи - Дани Димитрова и Али Алиев, получават порицание. Впоследствие, над година след побоя, четиримата са обвинени за него.

Бившият шеф на ОД на МВР-Пловдив - Йордан Рогачев, дори бе дисциплинарно уволнен от МВР. В заповедта му бяха изтъкнати системни нарушения на служебната дисциплина, самоволно отсъствие от работното място и възползване от служебното си положение. Едно от основанията за уволнението на Рогачев бе, че е ползвал служебни коли за множество пътувания до различни дестинации без връзка с пряката му дейност. Затова той е нареждал те да се оправдаят чрез попълването на фиктивни маршрути в пътните книжки. Той обжалва уволнението си.

Заради това, че цяла нощ деца са били в районното, без дори да са задържани, наскоро имаше друга проверка в СДВР. Тя е поискана, след като през март ученици изписаха “Спаси Украйна” на английски език на Паметника на съветската армия. Единият от тях бил задържан, но другите двама били отведени в районното като свидетели и били оставени там през нощта. Само родителят на арестувания бил там, другите две деца говорили със семействата си по телефона. Служител на I районно управление в София бе уволнен заради случая.

Впоследствие стана ясно, че началникът на районното управление е подал заявление, с което поема отговорност за допуснатите грешки по изпълнението на инструкцията за задържане на непълнолетни и малолетни.

И докато това са тежки нарушения, има и дисциплинарки за по-леки. Някои дори са куриозни. Служител на полицията в Панагюрище отнесе дисциплинарно наказание заради шапка, сложена върху очите му. И вероятно поради съмнения, че спи по време на дежурство.

Спорът дали санкцията е правомерна се пренесъл и в съда. Служителят на реда поискал отмяна на заповедта за “писмено предупреждение за срок от три месеца”.

Дисциплинарното производство пък е образувано на 21 ноември миналата година след преглед на видеофайлове от служебната кола месец по-рано. Така контрольорите забелязали, че колегата им от 3,36 ч до 4,22 ч и от 5 ч до 5,41 ч поставя на главата си служебната си шапка, която покрива очите му и няма пряка видимост за случващото се около него. След извършване на “множество проверки” обобщената справка за нарушението е изготвена едва на 4 януари тази година, а заповедта за наказание е издадена на 24 март.

В същото време обаче по закон дисциплинарни наказания могат да се налагат не по-късно от два месеца след откриване на нарушението и не по-късно от една година след извършването на нарушение. То се смята за открито, когато органът, компетентен да наложи дисциплинарното наказание, е установил извършеното нарушение и самоличността на извършителя, в случая - 21 ноември 2021 година.

Затова административните магистрати в Пазарджик са отменили заповедта, а Районното управление в Панагюрище е осъдено да плати разноски по делото общо 510 лева.