Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Акцията на МВР срещу пияни и дрогирани шофьори продължава вече 5 дни в цялата страна.
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Акцията на МВР срещу пияни и дрогирани шофьори продължава вече 5 дни в цялата страна. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

14 дрогирани и 26 с алкохол хванати зад волана във вторник

Пияна плевенчанка без книжка открадна кола, потроши няколко паркирани автомобила и си спретна гонка с полицията в града в нощта на понеделник срещу вторник. Накрая катастрофирала в една от патрулките. Последователката на Георги Семерджиев е задържана за 72 часа и обвинена в 3 престъпления.

Всичко започнало в нощта срещу 11 юли. 28-годишната Габриела седнала да пие с приятели. Почерпила се обилно, а когато компанията останала без сили, младата дама взела ключа от колата на един от приятелите си, без да го пита. Дали е искала да се прибере, или да върти волана по улиците, не е ясно. Габриела отказва да дава обяснения по случая. След като запалила двигателя, дала газ по улиците на кв. “Сторгозия”. По пътя си ударила странично две коли. Будни плевенчани я забелязали и подали сигнал в полицията. Така към района, в който Габриела се правила на състезателка, се насочил патрул на 2-о районно управление на МВР в града. Униформените опитали да я спрат с включени звукови и светлинни сигнализации. Тя обаче не се подчинила. Вместо това натиснала газта и започнала гонка с полицаите по улиците на Плевен. Те извикали на помощ още два патрула. Габриела продължавала да бяга. Така се наложило уноформените да използват хитрост. Едната патрулка спряла да следва младата жена. Вместо това от другите 2 коли давали указания накъде се насочва жената. Така първият автомобил препречил пътя на Габриела на една от улиците.

Вместо да спре, тя отново натиснала газта и се забила в патрулката. Полицаите били ранени, наложило се да ги прегледат. Въпреки това успели да задържат младата жена.

При проверката се оказало, че Габриела няма книжка. Тествали я с дрегер. Устройството отчело 3,77 промила алкохол в кръвта, което е приблизително половин литър концентрат, а Габриела отказала кръвен тест. Затова за верни се приемат показанията на уреда на униформените.

Те задържали Габриела за 24 часа. На следващата сутрин е подаден и сигналът от собственика на автомобила, че колата му е открадната. Случаят е докладван на прокуратурата. Така пияната плевенчанка се сдобила с 3 обвинения за престъпления. Габриела вече е осъждана за други провинения преди години. Първото обвиние за нощта на екшъна е за шофиране след употребата на алкохол, за което може да получи до 3 години затвор, както и глоба от 200 до 1000 лв. Второто е за повредените коли. Законът предвижда от 1 до 10 г. лишаване от свобода Ако собствениците решат да я съдат, може да плаща и щетите.Заради това, че е откраднала колата, Габриела рискува да прекара зад решетките в Сливен 10 г. Най-вероятно обаче нейният познат ще оттегли жалбата си, че колата му е била крадена, коментират запознати със случая.

9137 автомобила са проверени във вторник, 5-ия ден от акцията срещу джигитите на пътя, която премиерът разпореди след катастрофата на бул. “Черни връх” в София с двете жертви. През контрола на униформените са минали 12 300 шофьори и пътници. От началото на акцията са съставени 2467 фиша и 723 акта. Само във вторник в рамките на петия ден са установени общо 26 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол. В понеделник бяха 49. С дрога зад волана за заловени 14 шофьори. В понеделник бяха 22-ма.