Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Павел Георгиев в Бургаския окръжен съд по време на едно от делата за мерките за неотклонение.
Павел Георгиев в Бургаския окръжен съд по време на едно от делата за мерките за неотклонение.

Драмата се разразила по време на карантина в хотела на мъжа в Слънчев бряг

Въпреки затворените граници Титяна пристига у нас, но след 10-ина дни е мъртва

Дъщеря й поиска 500 хил. лева кръвнина, но Павел Георгиев платил само 100 хил. още преди да бъде осъден

17 години ще лежи в затвора авиоинженерът от Пловдив Павел Георгиев, който уби украинската си съпруга Титяна в Слънчев бряг на 21 май 2020 г. По това време двамата били в карантина заради пандемията от COVID.

Преди седмица Бургаският окръжен съд определи наказанието да бъде изтърпяно при първоначален строг режим.

Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие,

тъй като подсъдимият призна вината си, а магистратите ползваха доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство.

Бяха разпитани част от свидетелите по делото. Накрая 63-годишният Павел, който е в тежко здравословно състояние, заяви пред съдебния състав, че е действал при самозащита - бил нападнат от украинката с електрошок.

Според държавното обвинение обаче, което пледира за наказание от 17 години лишаване от свобода, убитата Титяна Георгиева се е защитавала, а не е нападала подсъдимия. Той е действал умишлено, ясно осъзнавайки последствията от своите действия.

За по-тежко наказание - 20 г. затвор, настоя дъщерята на жертвата Лилия Семенец. Тя бе конституирана от съда като частен обвинител. Адвокатът се мотивира с това, че след като намушкал Титяна, съпругът Павел не само не е опитал да помогне, но дори направил опит да избяга от местопрестъплението.

Защитата на Павел Георгиев в лицето на пловдивския адвокат Георги Кутрянски не оспори авторството на Павел Георгиев. Адвокатът е известен с това, че представляваше в съда Георги Енев - Жоро Милионера, излежал 10-годишна присъда за изчезването на 1,5 млн. от инкасо кола, и д-р Иван Димитров, който застреля крадеца Жоро Плъха.

Кутрянски настоя, че не са събрани категорични доказателства, които доказват тежката правна квалификация - че убийството на Титяна Георгиева е извършено по особено мъчителен за жертвата начин.

И поиска от съда да наложи наказание при превес на смекчаващите вината обстоятелства - самопризнанията на 63-годишния мъж, чистото му съдебно минало, влошеното му здраве и не на последно място факта, че още преди делото да влезе в съда, Георгиев доброволно изплатил 100 хил. лева на дъщерята на убитата, за което в залата бе представена спогодба между двамата.

“Не съм удовлетворен от наказанието и ще го обжалвам. Тъй като мотивите на съда все още не са излезли, не бих искал да коментирам присъдата. Тя обаче не е влязла в сила, така че много неща могат да се променят.

Хотелският комплекс “Българска роза” в Слънчев бряг, където е убита украинката Титяна.
Хотелският комплекс “Българска роза” в Слънчев бряг, където е убита украинката Титяна.

Отново, както и в началото на процеса в Бургаския окръжен съд,

ще поискам делото да бъде върнато на прокуратурата заради поредица процесуални нарушения”,

коментира пред “24 часа” адвокат Георги Кутрянски.
Съдът обаче се съгласи със становището на държавното обвинение, че убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин.

61-годишната Титяна Георгиева е намушкана 7 пъти с нож в главата, шията, раменния пояс и горната част на гърдите. Някои от раните са повърхностни, но една засяга артерия в областта на врата и жената умира от остра кръвозагуба.

Според съдебни експерти, докато кръвта буквално е изтичала, жертвата е осъзнавала какво се случва и е издъхвала в адски мъки.

Когато линейката пристигнала, спешният медицински екип само констатирал смъртта на жената.
На фаталния 21 май в апартхотел “Българска роза” в Слънчев бряг между Павел и украинската му съпруга Титяна избухва скандал.  

Спешният медицински екип само установява смъртта на убитата съпруга.
Спешният медицински екип само установява смъртта на убитата съпруга.

За пореден път двамата се карат за пари и имоти - авиоинженерът притежава голяма част от хотела, в който двойката живее.

Титяна Георгиева е моден дизайнер

Скандалът ескалира и след серия обиди между двамата украинката вади електрошок, а българинът грабва кухненски нож.

По-късно е изяснено, че нито убиецът, нито жертвата са пили алкохол по време на кървавия скандал, завършил фатално. Но напрежението и от изолацията заради наложената им карантина явно се е отразило на психичното им състояние и още повече е влошило междуличностните им отношения, коментират експерти.

След като украинката се свлича в локва кръв на земята, Павел събира малко багаж, доста голяма сума пари и документите - неговите и на жена му. Опитва се да напусне курорта, но е задържан от полицията само 3 часа след убийството.

В ареста 63-годишният мъж прави пълни самопризнания, като твърди, че е имал намерение да съобщи за стореното. Осъзнавайки какво е направил, той буквално се срива. Пловдивчанинът страда от диабет, който се обостря след убийството.

Състоянието му се влошава дотолкова, че е приет в УМБАЛ-Бургас. Там се гледа и една от мерките му за неотклонение.

Заради невъзможност да бъде закаран в съда, магистрати отиват в болничната стая

Самият Георгиев иска най-тежката мярка за задържане, но в затворническа болница, където диабетът му да бъде лекуван. По-късно той прекарва над 3 месеца в болницата в Ловеч, като състоянието му непрекъснато се влошава.

Още в началото на процеса за служебен защитник е бил назначен несебърският адвокат Виктор Паскалев.

  По време на едно от делата за мярката за неотклонение на Георгиев Паскалев оспорва квалификацията на деянието и пледира за промяна на обвинението - за убийство, извършено в състояние на силно раздразнение, което е предизвикано от пострадалия с насилие, с тежка обида или клевета или с друго противозаконно действие.

В този случай наказанието е доста по-леко - от 1 до 8 г. затвор, но съдът не споделя позицията на защитата и не променя тежкото обвинение срещу пловдивчанина.

Българинът сключва брак с украинката Титяна около година преди убийството. Двамата живеели в хотела на Павел в Слънчев бряг, но не били никак общителни, казват съседите.

Въпреки че е родом от Пловдив, Георгиев от доста време живеел край морето, където и се запознава с украинката. Според близка на Титяна през последните месеци тя много се страхувала от съпруга си. Била убедена, че той рано или късно ще посегне и много нощи будувала, за да е нащрек.

Малко след като се венчала в България, тя заминала за Украйна, за да уреди документите си.

Междувременно избухнала пандемията от COVID, която разделила двойката за известно време. Въпреки затворените граници и ужаса, който скова света в началото на пандемията, украинката все пак успяла да намери начин и да се върне у нас при съпруга си.

Само десетина дни по-късно обаче се превърнала в негова жертва.