Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е групата за продажба на кръв, разбита през март м.г. В нея има членове от сегашната.
Това е групата за продажба на кръв, разбита през март м.г. В нея има членове от сегашната.

По 200 лв. вземали от нуждаещите се, на донорите от махалите давали по 50 лв.

Банда от петима души, търгувала с кръв в София, бе разбита при акция на полицията, жандармерията и ГДБОП в понеделник. Групата набирала хора за дарители срещу 50 до 100 лв., а продавала плазмата за до 1000 лева, научи “24 часа”. Специализираната прокуратура им повдигна обвинения и ги остави в ареста за 72 часа.

Петимата търсили желаещи да продават кръвта си в махалите. Предлагали им на всеки няколко месеца да печелят пари. След това ги водели до Националния кръвен център до Централна гара. Там или търсели купувачи, или вече имали намерени. След това пращали човека да дари кръв. Той

имал задачата само да посочи името на пациента, за когото дарява

От нуждаещите се бандата вземала поне по 200 лв. Когато се търсела рядка кръвна група, сумата стигала и до 1000 лв. В този случай плащали повече и на дарителя.

Клиентите бандата набирала по 3 начина. Единият бил пред кръвния център. Питали ги каква кръвна група им трябва и какво количество. След това обещавали да я осигурят срещу пари. Понякога, вместо да се предлага на хората, бандата говорела на висок тон какви услуги предлага и как е помогнала на някого. Така чакали човекът сам да дойде да ги потърси. Третата опция била в сайтовете за доброволно даряване на кръв. Уж щели да помогнат безвъзмездно, после почвали да искат пари.

Такъв бил случаят с един от свидетелите. “Пуснах обява, че се търсят безвъзмездни кръводарители. Бях много учуден, когато ми се обадиха и ми казаха, че имат човек, който обаче искал пари за тази услуга”, казал той. И записал телефонния разговор.

Дори му предложили промоция. “По 200 лв. на банка. Ако нещо са ви много паричките, ще ги навия момчетата и на по 150 лв. Не съм сам, разбирате ли?”, казал гласът, а мъжът подал сигнал.

Бандата предлагала и друга оферта - плащаш половината сума преди даряването, а останалата - след него. Групата имала мрежа с дарители от всички кръвни групи, дори по няколко души, тъй като има ограничение през какъв период може да се дарява кръв.

Срещу всяка кръвна група имало и ценоразпис. Дарителите били довеждани и прибирани след акцията по кръводаряване. Имало и цели семейства сред тях, ангажирани като донори, за да печелят тарторите.

Акцията е проведена на 10 адреса в София, включително пред Националния кръвен център. Задържани са петима - всички с криминални досиета. Част от тях са от предишната група, търгувала с кръв, която бе разбита през март 2020 г. Тогава бандата беше започнала да изнудва жена за пари, а тя се оплака пред медиите и полицията. Сумите тогава бяха по-ниски –

най-скъпата кръв се търгуваше за 500 лв.

Полицията арестува седмина души, отново с дълги досиета. И тогавашната банда търгуваше пред центъра. 

Някои от тарторите бяха арестувани за същото престъпление и през март м.г.
Някои от тарторите бяха арестувани за същото престъпление и през март м.г.

Русенска група, която пък изнудвала длъжници да даряват кръв, бе разбита няколко месеца по-късно - през октомври 2020 г. Бандата набирала хора, на които са отпускали бързи кредити с големи лихви. След това им предлагала твърдо по 100 лв. Парите не стигали до хората - приспадали ги от дълга.

Новата група за продажба на кръв била сформирана в началото на пандемията с идеята да търгуват с плазма на излекувал се от коронавируса пациент. По това време нямаше ваксини, лекарите не знаеха как да се борят със заразата. Затова всеки от бандитите започнал да издирва и съставя списък с малоимотни хора или длъжници, които спешно се нуждаят от пари. Предлагали им възможност лесно да спечелят средства чрез редовно кръводаряване през 3-4 месеца. Обещавали и давали на донорите по 100 лева за всяка банка кръв, като от нуждаещите се получавали по 200 лв. Така за групата оставали половината средства от продажбата.

За кратко участниците организирали група донори на повикване, които при нужда били длъжни да се явят незабавно за даряване на кръв. Клиентите били причаквани пред болници или местния център за кръвопреливане. Сделките се извършвали извън медицинските заведения, без знанието на работещите в тях. Бандата бе разбита на 9 ноември, четирима бяха обвинени.

През миналата година в страната са направени близо 160 000 кръводарявания. Лек спад се наблюдава в двете години на пандемията от COVID-19, но от края на миналата година отново има ръст. Повече от 123 000 души са дарили кръв през 2021 година. За последните 15 г. се наблюдава значителен ръст на кръводарителите, а тези, които са решили да направят това повторно, са се удвоили.