Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис СНИМКА: Ненко Станев
Кирил Петков с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис СНИМКА: Ненко Станев

Този конектор ще трансформира енергийната карта на региона, ще доведе до реална диверсификация, като още в следващите няколко седмици ще получаваме азербайджански газ и ще сложим край на руския монопол.

Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков в Комотини, където заедно с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис отбелязват финала на строителството на интерконекторната газова връзка между двете страни.

Днешният ден ще остане в историята на отношенията ни с Гърция и символ на стремежа ни към политическа, икономическа и енергийна независимост. Стартирането на интерконектора между България и Гърция е паметно събитие и изпитвам гордост, че оглавявах правителство, което успя за 6 месеца да завърши този проект, за който се говореше от години, коментира Петков.

Той поздрави и премиера Мицотакис за всеотдайната му политическа подкрепа, както и ръководството на фирмата изпълнител ICBG за това, че са устояли на всички политически, икономически и епидемически препятствия.

Публикувахте от 24 часа в Петък, 8 юли 2022 г.

"Нека си припомним, че само преди месец отново заедно с Мицотакис поставихме началото на изграждането и на терминал за втечнен природен газ в Александуполис. Тези проекти са подкрепени и от ЕК, и от Азербайджан, което ще помогне за това да се открие ново геополитическо приятелство", подчерта премиерът в оставка.

 Според него географската близост на България и Гърция създава безброй предпоставки за взаимна инфраструктура и в други направления: Кризата в региона на Черно море ускори осъзнаването, че българската икономика ще се нуждае все повече от гръцките пристанища в Егейско море и искам отново да заявя интересът на България да бъде част от пристанищата в Александруполис и Кавала, заяви Петков.

И допълни, че 30% от българския внос на ток е от Гърция, както и 44% от вноса на пшеница и 40% - от царевица, което показвало колко големи са общите ни интереси и ползи.

"Запитан от какво човек има най-голяма нужда и полза, Сократ е отговорил: да имаш верен приятел", цитира Петков прочутия философ, а след това се обърна към гостите на английски и им разказа, че когато завършвал "Харвард", на студентите им е казано, че координацията се случва, когато имаш добри координатори - трябва да имаш отдаден лидер и приятел с общи цели и именно това се е случило през последните месеци.

Публикувахте от 24 часа в Петък, 8 юли 2022 г.