Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Севделина Арнаудова. Снимка Фейсбук
Севделина Арнаудова. Снимка Фейсбук

Арестът на Севделина Арнаудова - пиар на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, е незаконен. Това е отсъдил Софийския районен съд по жалба на Арнаудова срещу задържането й за денонощие от полицията на 18 март.

Тя бе задържана заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов след мащабно претърсване на домовете им. Полицията нахлу в къщите на тримата късно вечерта на 17 март за обиски, а в края им те бяха отведени в ареста. Впоследствие обаче прокуратурата не видя доказателства, за да им бъде повдигнато обвинение. А Борисов и Горанов вече осъдиха МВР за незаконни арести.

Заповедта за ареста на Севделина Арнаудова не съдържа никакви факти или доказателства, които да показват нейна връзка с престъпление, заради което е арестувана, става ясно от съдебното решение.

Според заповедта за арест, издадена от инспектор в националната полиция, Арнаудова е била задържана заради данни за съпричастност към действия, с които е принудил другиго да се разпореди с вещ или свое право, или да поеме имуществено задължение под заплаха от насилие или разгласяване на позорящи го обстоятелства. 

От заповедта обаче не става ясно въз основа на какви факти и обстоятелства е била задържана Арнаудова, установил съдът. А описанието на фактите е задължителен атрибут на заповедта за задържане. Освен това липсвали каквито и да било данни, че пиарката на Борисов ще се укрие или може да попречи на разкриването на престъпление, постановили още съдиите. А полицейският арест е именно мярка, чиято цел е да попречи на задържания да се укрие.