Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Германската индустрия е изключително зависима от руския газ и затова някои от клиентите на „Газпром“ като RWE и „Унипер“ обявиха, че са намерили начин да платят в рубли, без да нарушават санкциите.
Но реши ли това проблема с Русия?
Не.
Преди няколко дни „Газпром“ без предупреждение намали с 60% доставките на газ по „Северен поток 1”, който е основната енергийна артерия на германския бизнес. Заплаши също така, че може да ги спре изцяло. Без оглед на това коя фирма как се е договаряла и намерила ли е компромис.
Това, което критиците на решението на България да скъса с „Газпром“ премълчават, но вече се вижда ясно, е, че Русия не търси просто по-изгодни условия за себе си, променяйки договорите в последния момент. Русия води война. Икономическа война с цяла Европа и не признава никакви договорки, отстъпки и надхитряния.
Какво се случва в момента в Германия – страната, която уж успя да запази отношенията си с „Газпром“ поне на първо време? Рязкото намаляване на газоподаването изправи пред сериозни предизвикателства правителството и се наложи то да премине към втората степен на спешния план за газова криза. При нея то подготвя мерките за навлизане в третата фаза, при която кабинетът решава кой и колко газ да получи. Страната се надпреварва с времето, за да намери алтернативни източници.
В тази битка в първото полувреме всички шансове са на страната на Русия. Тя държи в ръцете си Германия и може във всеки момент да я изправи пред криза, сравнима само с тази след края на Втората световна война. Но до края на годината страната ще е построила поне два от планираните пет терминала за втечнен газ. А в началото на следващата и другите три.