Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

До момента пилотът и пътникът в машината не са открити. Тя е на изоставеното летище до село Буховци

Окръжната прокуратура в Търговище ръководи действия по изясняване на детайли по случай с открит изоставен двуместен самолет на старо летище край града. Машината, която прелетя през 4 държави - Унгария, Румъния, Сърбия и България, бе намерена днес на някогашното гражданско летище до търговищкото село Буховци, което днес е изоставено. Той бил кацнал на някогашната писта, която сега буренясва. Това съобщават от Апелативната прокуратура във Варна.

От там уточняват, че по случая е образувано досъдебно производство по член 341 б от НК – "който незаконно завладее въздухоплавателно средство, намиращо се на земята или в полет, или кораб, намиращ се в морските пространства или във вътрешните водни пътища на Република България или в открито море, или на неподвижна платформа, разположена върху континенталния шелф, или установи контрол върху такива средства, се наказва с лишаване от свобода до десет години". Предстои извършването на оглед, както и събиране на данни относно движението на летателното средство по международна линия.

Самолетът е открит днес при обход на възможни места за кацане в област Търговище във връзка със случай, оповестен от Министерство на отбраната на Р България - вчера, на 8 юни 2022 година, малък самолет е навлязъл във въздушното пространство на страната ни. Според наличните до момента данни машината е излетяла от Унгария и е прелетял през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план. 

До момента пилотът и пътникът в самолета - знае се, че в него са пътували двама души, не са открити, научи още "24 часа".