Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КУЛТУРНА ДИСКУСИЯ: Календарът на Пенчо Радов и този на маите спорят дали догодина ще ни има.
КУЛТУРНА ДИСКУСИЯ: Календарът на Пенчо Радов и този на маите спорят дали догодина ще ни има.

Груба оракулска грешка е, че през 2012 г. светът ще пропадне. Календарът на маите, който направи тази прокоба, трябва да се извини на човечеството.
Или тамошните ясновидци не са разтълкували правилно звездите, или преводът на йероглифите е неточен. И в двата случая сме подведени и несправедливо тръпнем пред Апокалипсиса. Истината за новата година е казана в наш календар от средата на XIX век. На него може да се вярва, защото е отпечатан на чист български език, който елиминира капаните на превода. "Календар вечний" излиза през 1850 г. в Цариград, за да посочи на земните обитатели какво ги чака през следващите хилядолетия. Автор на месецослова е възрожденецът Пенчо Радов. Родом от Карлово, той е

един от пътуващите книжари по време на робството

Книжарницата на Пенчо е конче с дисаги, пълни с всякакви четива: молитвеници, жития на светии, народни приказки, басненици, песнопойки. Вътре са и "Критически издиряния за историята българска" от Юри Венелин. Този забележителен труд е преведен от даскал Ботьо Петков, бащата на Христо Ботев, а издател е самият Пенчо Радов. Скиталчествата по друмищата на империята отвеждат Пенчо в Света гора. Тук в манастирските библиотеки той е омаян от богатството на словото. В книгохранилниците има старогръцки, древноримски, средновековни и ренесансови ръкописи. Има дори египетски папируси и индийски свитъци. Няма само писмена на маите, защото повечето са изсечени на камък и са трудно преносими.
Пенчо Радов разлиства Аристотел, Демокрит и Питагор. Проучва съчиненията на Коперник, Галилей и Тихо Брахе. Особено го впечатляват астролозите Киприан Леовитий, Гвидо Бонати, Лука Гаурик и, разбира се, Мишел дьо Нострадамус. С такива учители подръка българинът овладява изкуството да чете бъдещето по небесния свод.
Пенчо подостря перото си, взира се в звездите и потъва в сложни изчисления. След четири години упорит труд ясновидецът слага финалната точка, пъха ръкописа в дисагите и подкарва кончето към Цариград. Набор, печат и "Календар вечний" е в ръцете на читателите. Книгата става толкова популярна, че за две десетилетия претърпява шест издания. Освен в османската столица е типографисвана в Белград, Букурещ и Киев.
Макар че е ученик на големите астролози, Пенчо Радов не плагиатства от тях. Карловският оракул разработва свой оригинален метод за отключване тайните на бъдещето. Той групира годините в шестици с идентично астрално начертание. 2012 г. попада в един цикъл с 1872, 1900, 1928, 1956 и 1984. Всички са под знака на Сатурн и Марс в рамките на зодията Овен. Тази комбинация ги прави драматични, но не и фатални за свършека на света.
През 1872 г. е заловен Васил Левски. През 1900 г. избухват селски бунтове срещу десятъка, въведено е военно положение. През 1928 г. страната е разлюляна от най-силното земетресение в новата ни история. През 1956 г. се провежда Априлският пленум на ЦК на БКП. През 1984 г. се разбива самолет на авиокомпания "Балкан", жертвите са 50. В този контекст 2012 г. също ще е конфликтна, предупреждава Пенчо. Звездоброецът пророкува: "Крадци ще се явят по пътищата. Боюве, на богатите и великите человеци смерт, на блудниците болести вредителни, а на честните жени благополучие." Зимата ще е много студена, снеговита и ветровита, продължава оракулът. Пролетта ще е сушава и хладна. "Лятото ще е средно, а жътвата ще закъснее, около есента ще се явят много болести по человеците", пророкува той.

Средна ръка добиви
в селското стопанство

е следващото предсказание. Най-големи успехи Пенчо сочи в животновъдството и по-специално в овцевъдството. Рибата обаче ще поскъпне, категоричен е гадателят.
Историята е потвърдила, че "Календар вечний" не лъже. За 1914 г., когато избухва Първата световна война, уникалната книга отбелязва "грабителства, поробления и различни боюве помежду силни владетели". За 1943 г., когато умира цар Борис III, текстът свидетелства, че "един голям человек ще умре". Ето го и 9 септември 1944 г.: "Несогласие, непослушници ще вдигнат бунтове, боюве и големи вреди на владетелите, още смущения и гонения помежду приятели и братя..."

 

"Ройтерс" е на страната на Пенчо

Агенция "Ройтерс" плътно застана зад становището на Пенчо Радов. Тя разпространи мнения на специалисти, които твърдят, че ще сме живи и през 2012 г. "Ако сте притеснени, че светът ще свърши идната година, отпуснете се. Краят на планетата е още много далеч", успокои земните жители информационният гигант.
Календарът на маите отбелязва цикъл от 5126 години, който ще приключи на 21 декември 2012 г. През 1987 г. мистикът Хосе Аргуелес нарече тази дата "краят на времето". Оттам тръгна всичко, припомни "Ройтерс".
"Трябва да сме наясно с фактите. Не съществува пророчество за 2012 г.", казва Ерик Веласкез от Националния независим университет в Мексико. "Това е търгашеска спекулация", категоричен е той. В специално комюнике пък мексиканският Национален институт по история на антропологията заявява: "Месианското мислене на Запада е изопачило светогледа на древните цивилизации като тази на маите."
Обадиха се и от Австралия. Тамошният изследовател на календара Свен Гронмайер смята, че така нареченият "последен ден" всъщност е преход от една епоха към друга. В новите реалности ще се завърне Болон Йокте, бог на войната и съзиданието. "От около 15 000 йероглифни текстове, намерени в земите на маите, само два споменават 2012 г.", уточнява специалистът.
Мадридският проф. Алфонсо Ладена също е скептичен: "Маите не са мислели за съдбата на човечеството, за глобалното затопляне, не са се опасявали, че северният и южният полюс ще се разтопят. Ние прехвърляме нашите страхове върху тях."