Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кристиан Вигенин
Кристиан Вигенин
  • Трябва и пътна карта за отношенията София - Скопие, настоя Кристиан Вигенин. Подкрепя искането президентът да свика КСНС
  • Нямаме нито едно основание днес да вдигнем ветото
  • Досега няма пристигнала украинска техника за ремонт у нас

Имаме набелязани мерки, имаме коалиционно споразумение, но нямаме програма на правителството до този момент и това е проблем.

Това обяви Кристиан Вигенин, който е член на ръководството на БСП, в интервю за БНТ тази сутрин. 

Надявам се в рамките на следващите седмици да можем да излезем с такава програма,

за да не изглежда в очите на хората, че работим ден за ден

Да има ясен план и перспектива - тогава ще отпаднат и много от въпросите, свързани с това разпада ли се коалицията тази или следващата седмица, призова Вигенин останалите партньори във властта. "Не, не се разпада", отсече социалистът. Но призна, че той самият нямал отговор защо 6-и месец, откакто управлява, правителството няма програма.

Да оставим малко настрани емоционалния подход и опитите за трупане на дивиденти по темата, която има стратегическо значения за България, призова още Вигенин по темата Северна Македония на фона на напрежението в коалицията след заплахата от ИТН да я напусне, има ли смекчаване от София към Скопие.

Нашата задача като  държава не е да спираме РСМ, а да постигнем набелязаните цели - правата на българите там, общата история и базиран на фактите и документите подход към нея, езикът на омразата, всички елементи, свързани с изкривения поглед към България, опитът за претенции за македонско малцинство у нас, изреди той.

Нямаме нито едно основание днес да вдигнем ветото, защото по всичко това засега не е постигнат прогрес, категоричен бе Вигенин. Но грешна политика е да стоим и да чакаме нещо да се случи, ние трябва да предприемем стъпки, които да стимулират те да си изпълнят ангажиментите.

Пътна карта - срок и план за изпълнение на тези стъпки, трябва да се изготви спешно, това е двустранната писта, обясни международникът на БСП.

Другият елемент е многостранният - европейският, да видим какво от тези наши искания може да се превърне в изискване на ЕС към Македония, разясни бившият външен министър. Сега целият дебат се свежда до това да се вдигне ли ветото, то не става просто така, добави той.

Трето, имаме ограничено дипломатическо присъствие в двете страни, което също е показателно. Ако имат ясни ангажименти към нас и ЕС, може да се променят нещата.

В преговорната позиция, приета от третия кабинет на Бойко Борисов и подкрепа от парламента, отсъства вписването на българите в македонската конституция. Обединихме се около идеята на КСНС в началото на тази година. А идеята за нов консултативен съвет, на който всички да бъдем информирани на какъв етап сме, има ли позитивен план за развитие, е добра.

Ние трябва да сме активната страна и да разположим като стъпки във времето и механизми за реализация стъпките. Членството в ЕС е само една от тях .

Темата е достатъчно противоречива, а

президентът е този, който може да събере всички на масата,

да излезем с нещо конструктивно и то да бъде подкрепено от Народното събрание и МС. Днес нямаме още нито едно основание за вдигане на ветото, повтори Вигенин. Не през юни, а след месеци, когато видим конкретните ангажименти, може да разсъждаваме И да преценяваме нашия интерес, а не какво Брюксел и Скопие очакват.

Това, че създаваме впечатления за по-сериозни вътрешни противоречия, дава повод на опозицията да ни атакува поотделно - ДБ, че правителството не било евроатлантическо, нас - че било русофобско, ИТН - че са оставени в ъгъла и решенията се вземат между тях, коментира още социалистът.

С начина, по който изглеждаме публично, се отваря възможност за атаки. Не бива да задълбаваме по темите, които ни разделят, а да търсим балансите и представяме солидно пред обществото. Имаме общи ценности и те са разписани в споразумението, напомни той.

БСП не е дала основания за съмнения в евроатлантическата й ориентация, категоричен бе Вигенин.

Много близки позиции през всички години сме поддържали с президента по темата за Северна Македония, отрече Вигенин за разлом в отношенията между кабинета и Румен Радев.

Ентусиазмът в началото на мандата на премиера

бил в резултат на известно подценяване

Не сваляне на ветото до юни - това не е възможно, но дотогава да излезем с конструктивен план, обясни той намеренията на управляващите.

Не ми е известно към днешна дата да е пристигнала някаква военна техника от Украйна за ремонт. Нито БСП, нито правителството има съмнения, че Украйна се нуждае от нашата подкрепа, 6 от 7-те парламентарни групи в НС подкрепиха това след като в коалицията стигнахме до общоприемливи предложения, коментира Вигенин.