Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Литургия в храма "Сан Клементе", отслужена от западноевропейския митрополит Антоний, предшестваше поклонението на Кирил Петков на гроба на св. Кирил. Снимки Авторът
Литургия в храма "Сан Клементе", отслужена от западноевропейския митрополит Антоний, предшестваше поклонението на Кирил Петков на гроба на св. Кирил. Снимки Авторът

"Ще съм много благодарен на президента Румен Радев, ако свика Консултативен съвет по национална сигурност".

Така премиерът Кирил Петков коментира от Рим отказа на държавния глава да изпълни молбата му за заседание на КСНС по темата за българското вето срещу началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Петков поиска заседанието в петък, а Радев в понеделник обяви, че първо искал да чуе дали има общо становище на управляващата коалиция и как всъщност е придвижен процесът.

"Решението не може да е само на управляващата коалиция, то трябва да е на всички, да е обща национална позиция", заяви от Рим Кирил Петков. 

"За последните шест месеца се случиха много неща - имаше много разговори, бяха разменени предложения, службите също имат много информация, която да споделят", обясни премиерът защо според него е наложително свикването на КСНС.

"Проблемът за бъдещето на съседите ни от РСМ не може да бъде решен самостоятелно, това е национален въпрос и имаме нужда от общо решение", заяви още Петков. Той подчерта, че както има червени линии по отношение на корупцията спрямо опозиционните партии, така и трябва да се работи с тях по националните проблеми.

По-късно през деня Петков ще има разговор с министър-председателя на РСМ Димитър Ковачевски. Премиерът обаче не очаквал сериозна развръзка на тази среща.

"Ще кажа на Ковачевски, че е много важно да запазим добрия тон и положителното отношение, защото от двете страни на границата има хора и сили, които искат да разклатят тези отношения", заяви още Кирил Петков.