Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Литургия в храма "Сан Клементе", отслужена от западноевропейския митрополит Антоний, предшестваше поклонението на Кирил Петков на гроба на св. Кирил. Снимка Авторът
Литургия в храма "Сан Клементе", отслужена от западноевропейския митрополит Антоний, предшестваше поклонението на Кирил Петков на гроба на св. Кирил. Снимка Авторът

Премиерът Кирил Петков се поклони на гроба на създателя на българската писменост Св. Кирил в римската базилика "Сан Клементе".

Литургия в храма, отслужена от западноевропейския митрополит Антоний, предшестваше поклонението.

"От нас зависи да продължим традицията на Кирил и Методий и да пазим българската писменост. Без култура, писменост и вяра няма държавност, с тях ще преуспеем", заяви Петков в кратко слово след литургията.

"Да държите здраво кораба на българската държава, нашата мила Родина", пожела му митрополит Антоний. Това е една от редките изяви на Петков с благословията на православната църква, след като премиерът и владиците влязоха в конфликт заради Северна Македония. Заради обтегнатите отношения Синодът дори отказа правителствения самолет за Великден и български свещеници не отидоха за Светия огън в Йерусалим.

Снимки правителствена пресслужба
Снимки правителствена пресслужба

Този път българският премиер Кирил Петков изпревари македонския Димитър Ковачевски както на гроба на Кирил, така и при папа Франциск, с когото ще се срещне по-късно днес. За македонската делегация обаче е запазена датата на празника - 24 май, докато програмата на българите е насрочена ден по-рано.

Привечер Петков и Ковачевски ще имат среща в храма "Санта Мария Маджоре", в който Кирил печели диспута за азбуката с католиците и българските писмена получават признание от папата като равни на латинските, гръцките и еврейските.

Впечатление направи, че в словото си Петков говореше за старобългарската култура, която е формирала останалите славянски и е възлова за европейската цивилизация.