Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бандата на Илко П. бе разбита на 11 май. Снимка:Тони Щилиянова
Бандата на Илко П. бе разбита на 11 май. Снимка:Тони Щилиянова

Бургаският окръжен съд отмени определение на районния и отново върна зад решетките Илко П., Тодор П. и Божидар Д., привлечени като обвиняеми за изнудване.

По данни на държавното обвинение задържаните са изнудвали ученици да продават дрога за тях, като са ги заплашвали с физическо насилие. Отделно бандата налагала глоби на дилъри и събирала  "такса спокойствие".

Делото в окръжния съд бе гледано по протест на прокуратурата срещу определението на първоинстанционния съд, според което и тримата бяха пуснати под домашен арест, с електронни гривни за проследяване.

Според окръжните магистрати доказателствата по делото показват, че е възможно Илко П., Тодор П. и Божидар Д., да са осъществили престъпленията, за които са им предявени обвинения. Що се отнася до опасността да извършат друго престъпление, окръжният съд смята, че такава има, мотивирайки се с „усложнения и организиран механизъм на продължителната деятелност и от координираната съпричастност на множество лица". Настоящият съдебен състав не прие за правилна преценката на районния съд, че реалната опасност обвиняемите да извършат престъпление може да бъде успешно неутрализирана чрез налагане на домашен арест.

Съдът счете, че тази мярка не отнема възможността на обвиняемите за контакти, както помежду им, така и с други лица, с които предстоят процесуално-следствени действи. Определението е окончателно.