Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Кирил Петков на откриването на офис на Българо-турската търговска камара СНИМКА: Авторът
Премиерът Кирил Петков на откриването на офис на Българо-турската търговска камара СНИМКА: Авторът

От Марияна Бойкова

Путин гонил две цели със спиране на газа за България, заяви още министър-председателят

България не зависи от решението на Гърция как да плаща руския газ. Имаме си договори, които нямат нищо общо с решението й. Това отговори премиерът Кирил Петков на въпрос на журналисти след откриване на новия офис на Българо-турската търговско-индустриална камара.

Той поясни, че Путин е гонел две цели със спиране на газа за България. Първата била да се види дали държавата ни ще приеме плащането в рубли и така да стане първата страна в ЕС, при която е направен пробив. Втората цел била, ако България не приеме изнудването, цените на газа да се качат и правителството да падне.

Той е бил поздравен от европейските лидери за решението на правителството да откаже сметката в рубли. Петков припомни европейската позиция за откриване на сметка в евро или в долари, в която няма промяна.

Премиерът нарече антиинфлационните мерки план срещу инфлацията. Опозицията от ГЕРБ преди питала къде е планът, сега пък го определяла като проинфлационен, каза още Петков.

По повод механизма за приспадане на 25 ст. от цената на горивото той каза, че Министерството на финансите и фирмите, които търгуват с горива го работят и в скоро време ще е ясен.

На въпрос за позицията му за Северна Македония Петков беше категоричен, че не взема самостоятелни решения.  Пътят за изработване на позицията бил ясен - външно министерство, коалиционен съвет, парламент.