Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков.  Снимка ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Кирил Петков. Снимка ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Визионерите, които я основаха бяха преживели ужаса на двете световни войни, но имаха куража да загърбят болката и реваншизма, отбеляза премиерът по повод 9 май  

Вярвам, че Европа ще демонстрира своята сила и единство, защото само заедно можем да се справим с предизвикателствата и да излезем от тях още по-сплотени. Това пише във Фейсбук страницата на Министерския съвет премиерът Кирил Петков по повод 9 май, празник на Обединена Европа.

"Днес, за съжаление, в Европа отново се води ужасяваща война. Загиват хора, разрушени са милиони съдби, десетки градове и села са превърнати в руини - отбелязва премиерът. - Тези трагични събития ясно ни показват, че човешкият живот, единството, мирът и обединението са най-големите ценности и ние трябва с всички сили да ги пазим и отстояваме.

На 9 май отбелязваме празника на Обединена Европа. Тази Европа, чиито основи в средата на миналия век поставиха истински визионери, преживели ужаса на двете световни войни, разделението и огромната човешка мъка. Но те имаха куража да загърбят болката и реваншизма, да погледнат смело напред в бъдещето и да поставят началото на обединението на европейския континент. Утвърждавайки единството и толерантността като свои основни ценности, Европа се превърна в еталон на свобода, солидарност, икономически възход и просперитет."