Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тя започва с интервюто във вестника и е посветена на валутните бордове и монетарната
политика

Главният икономист на един от най-големите инвестиционни фондове "Инвеско", чийто портфейл е 1,6 трилиона долара - Джон Грийнууд - в новата си книга "Преглед на монетарната политика, валутния борд и опита на някои страни" е публикувал и интервюто си в "168 часа".

То е отправено и на първа страница, където под заглавието е посочено: "С интервю, проведено от Петя Минкова със Стив Ханке и Джон Грийнууд".

С него започва и самата книга, може би защото публикацията в известен смисъл

синтезира

основните тези

на автора. В интервютата с него и с проф. Ханке двамата излагат теорията си за справяне с нарастващата инфлация, правейки точни прогнози за размера й. В съвместните си статии в "Уолстрийт Джърнъл" те отдавна алармират за трудностите, които ще създаде тя пред обществата в САЩ и Европа. 

Книгата е посветена на валутните бордове - тема изключително актуална за страни като България.
Книгата е посветена на валутните бордове - тема изключително актуална за страни като България.

"Инвеско" е сред най-големите фондове в света, контролиращ авоари, 16 пъти по-големи от брутния вътрешен продукт на България. Може би по-удачно ще е друго сравнение - приходите във Федералния бюджет на САЩ са

3,8 трилиона долара, 

тоест управляваната от "Инвеско" сума е близо два пъти по-малка.

Джон Грийнууд е създателят на валутния борд в Хонконг, може би затова книгата започва с интервюто в "168 часа".
Джон Грийнууд е създателят на валутния борд в Хонконг, може би затова книгата започва с интервюто в "168 часа".

Самият Грийнууд е архитект на борда в Хонконг и е бил в контакт с тогавашния премиер на Великобритания Маргарет Тачър и с легендарния й съветник сър Алан Уолтърс - двигател на прочутите реформи на Желязната лейди. Животът на Грийнууд и на Ханке се пресичат по интересен начин. Ако единият работи пряко с Тачър, другият е съветник на нейния най-близък партньор в битката с Империята на злото - президента Роналд Рейгън. Той и Тачър са единствените, които успяват

с хитрост

да поставят СССР на колене и да убедят Горбачов да приеме всичките им искания безусловно - без да поиска нищо насреща въпреки внушителния ядрен арсенал.

Грийнууд и Ханке говорят и за своите ментори - легендарните икономисти нобелистите Милтън Фридман и Робърт Мъндел, смятан за Баща на еврото.

"168 часа" поздрави Грийнууд за актуалната книга, особено за страни като България с валутен борд, и той пое ангажимент много скоро да разясни своите тези в интервю за вестника.