Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Уверен съм, че днешният ден ще остане в политическата история на България и Гърция. Той ще бъде запомнен със стремежа ни за икономическа свобода и политическа независимост. Изключително съм радостен да присъствам на това събитие. Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и ЕС няма да успее, защото ще се противопоставим и днешното събитие е доказателство за това. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на събитие по откриване на строителството на терминал за втечнен газ, който ще осигури алтернатива на Балканите, започва в района на гръцкия град Александруполис.

Той изрази признателността си за помощта, която Гърция оказва на България в настоящия критичен момент.

„На руската инвазия в Украйна и безпрецедентният натиск, който Русия ни оказва в момента със спирането на газовите доставки, ние страните от свободна и демократична Европа може да се противопоставим единствено заедно и да водим политика, зачитаща принципите на международното право“, заяви Петков.

По думите му проектът за плаващия терминал за втечнен газ е не само енергиен, но и геополитически проект, който ще промени енергийната карта на целия регион.

Стартът беше даден на церемония, на която присъстваха премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис, на България Кирил Петков, на Северна Македония Димитър Ковачевски, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и президентът на Сърбия Александър Вучич.

Сред акционерите на терминала е "Булгартрансгаз", чийто дял е 20 процента. Съоръжението е за съхранение и регазификация. То ще бъде готово до края на 2023 година и ще бъде свързано с 28-километров газопровод с газопреносната мрежа на Гърция.

По съществуващите трасета газът ще достига до България, Сърбия и Северна Македония. Капацитетът на терминала е 6,1 млрд. куб. м. газ годишно. "Булгаргаз" са резервирали 500 мил. куб. м. годишно.

Стойността на проекта се оценява на 382 млн. евро. От тях 166.7 млн. евро се осигуряват от гръцката Оперативна програма "Конкурентоспособност, предприемачество и иновации 2014-2020". Инвестиционното участие на "Булгартрансгаз" се изчислява на 16.6 млн. евро.

През съоръжението край Александруполис Югоизточна Европа ще може да получава газ от различни източници - САЩ, Катар, Египет и Израел.