Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков и Никола Минчев са в Копривщица за честванията на 146-тата годишнина на Априлското въстание

Премиерът Кирил Петков и председателят на парламента Никола Минчев са на честванията на 146-тата годишнина на Априлското въстание в Копривщица. 

Бъдещето на България зависи от самите нас. Да бъдем обединени в името на по-добра България. Това заяви в словото си премиерът Кирил Петков, предаде БТА

„Днес имаме свободна и демократична България, защото точно преди 146 години хиляди българи с големи сърца заедно въстават срещу османското владичество. Априлското въстание е най-героичната проява на нашето национално-освободително движение. Нека всички българи в сърцата си тези послания на нашите революционери, които са дали личния си пример – да не ни е страх от никого, който застрашава българския интерес, да действаме, а не да говорим“, заяви премиерът.

Той отправи пожелание към всеки един българин да се гордее в Родината си на този тържествен ден.

На церемонията в града заедно с Петков присъства и председателят на парламента Никола Минчев, с когото двамата поднесоха цветя пред гроба на Тодор Каблешков в църквата „Успение Богородично“. Празника уважиха още народни представители, представители на местната власт и много гости на града.

Без Априлското въстание нямаше да я има и свободата. Поклон пред паметта на героите! Това заяви в словото си председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Копривщица, която е люлка на възрожденския дух, пише първата страница от героичното Априлско въстание, отбеляза Минчев пред събралите се граждани.

Днес си припомняме и подвига на Тодор Каблешков, на Георги Бенковски и на плеяда други герои, посочи още той.

Тук гръмва първата пушка и възвестява че българите не са покорна рая, а народ, който иска да е свободен. Оттук Каблешков изпраща „Кървавото писмо“. Копривщица пише първата страница от героичната и страшна история на Априлското въстание. Затова и днес тук няма българин, който да не се вълнува, когато се разхожда сред калдъръмите на този град-паметник и си спомня за неговите герои. Изминаха 146 години откакто знамето с извезания надпис „Свобода или смърт“ се развя над Копривщица. Времето не избледнява спомените ни към тези дни, отбеляза Никола Минчев.

На тържествата присъства още премиерът Кирил Петков, с когото двамата положиха цветя на гроба на Тодор Каблешков в двора на църквата „Успение Богородично“. Празника уважиха още народни представители, представители на местната власт, както и множество граждани и гости на града.