Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кремъл му отне VK, но той избяга в Дубай и създаде Telegram - днес там воюват Зеленски и Медведев

Той е роден в Русия, но от 2017 година е принуден да живее като доброволен изгнаник. Засичан е в Дубай, ОАЕ и редица европейски държави.

Павел Дуров разгневи Кремъл, след като се превърна в руския Марк Зукърбърг, създавайки социалната мрежа "В контакте". Първоначално идеята на младия студент била да конструира затворена мрежа, която да използват само той и колегите му в университета. За няколко месеца обаче "В контакте" се превръща в сензация и започва да се използва от цяла Русия.

Новосъздадената социална мрежа

носи на Павел Дуров близо четвърт милиард само за няколко години, но не успява да остане в ръцете му задълго. През 2014 г. той е притиснат от руската държава да продаде акциите си в компанията на руски олигарх, след като отказва на Кремъл достъп до данните на лидерите на протестите в Украйна по времето на Янукович. Така Дуров е принуден да продаде акциите си на руската фирма Mail.ru, чийто съсобственик е един от най-богатите руснаци - Алишер Усманов, близък до президента Владимир Путин. Въпреки това сайтът го превръща в знаменитост и един от най-големите предприемачи на Русия.

37-годишният Павел Дуров не се отказва от кариерата си на IT магнат и моментално пуска на пазара ново приложение, наречено Telegram. Социалната мрежа успява да предизвика още по-сериозен интерес и го изстрелва на 112-о място в класацията на най-богатите в света. Към 2021 г. Дуров е

един от 11-те милиардери,

които живеят в Дубай.

За приложението на руснака мненията са противоречиви. В него потребителите могат да си разменят съобщения в затворени групи и всичко да остане извън обсега за следене от повечето държави. Властите се оказват безсилни да налагат каквато и да е цензура, тъй като създателят на Telegram им отказва достъп до споделените данни. Мрежата е непрозрачна и на правителствата им е трудно да проникнат в нея без съдействието на разработчика. Регистрираната на Вирджинските острови и на остров Белиз компания не подлежи на регулация и се гордее с този факт.

През последните години тази свобода привлича много конспиратори, които търсят онлайн поле, в което могат да пишат без опасност да бъдат блокирани. Сред тях са германското движение против COVID мерките Querdenker, крайнодесни екстремисти, дилъри на дрога и измамници, издирвани от немските власти.

Приложението се използва и за разпространяване на фалшиви сертификати за ваксина срещу COVID-19 и фалшиви лични карти, а дилъри си правят профили, за да продават лекарства без рецепта. Въпреки че престъпленията са видими, не се предприемат по-сериозни мерки от изтриването на някоя публикация. И то от време на време.

В едно от редките си интервюта създателят Павел Дуров споделя, че не е голям фен на държавната намеса в социалните мрежи, а компанията му отказва да сътрудничи на съдебните власти дори и след официално отправени молби.

Макар и далеч от Русия, създателят на Telegram, която е една от най-използваните мрежи в страната, отново е на прицел. Кремъл продължава

да търси начин

да хване натясно

младия милиардер - Дуров е разследван от службите в Русия, след като твърдо застана зад позицията си, че няма да сподели данните на украинските потребители, протестирали срещу предишния президент на Украйна Виктор Янукович, с тайната служба ФСБ.

След като напуска Русия, милиардерът се установява в Дубай, откъдето критикува спазването на човешките права. През това време той усъвършенства Telegram, за което му помага и неговият брат - софтуерният инженер Николай Дуров.

В интервю за Bloomberg от декември 2017 г. Павел Дуров казва, че преместването в Дубай му е позволило "да използва по-добре парите си, за да помага на обществото", тъй като в емирството няма данък върху личните доходи.

В момента Дуров е не само милиардер, но и

играе ролята на инфлуенсър

в социалните мрежи. Споделя свои снимки от различни краища на света и често рекламира международни високотехнологични форуми. Мнозина го смятат за странен човек, който се облича предимно в черно. Той е убеден вегетарианец, въздържател и води здравословен начин на живот. Съпругата и децата му са пазени в тайна и не ясно дали живеят с него. Милиардерът не дава интервюта и не обича да говори публично за себе си. Той предпочита да се изразява чрез социалните мрежи.

В момента Дуров има над 800 хил. последователи в Instaram, а негов пост - пародия на Владимир Путин, от 2017 г. стана особено популярен. В него Дуров предизвика потребителите да позират за снимка голи до кръста в стил Путин. В Twitter пък милиардерът

има над 1,3 млн. последователи,

самият той следва само един човек – Илон Мъск.

Състоянието на Дуров се оценява на 15,1 млрд. долара според Forbes, а Telegram играе основна роля във войната в Украйна. С пост Дуров обеща да защити данните на украинските потребители. Въпреки това всички големи руски медии поддържат канали в Telegram и той е основният източник за информация. Пpилoжeниeто минa- лaтa гoдинa дocтигнa милиapд изтeгляния и ce пpeвъpнa в цифpoвo бoйнo пpocтpaнcтвo във войната между Русия и Украйна. Използва се кaктo от пpaвитeлcтвaтa, тaкa и от гpaждaнитe на двeтe cтpaни. Укpaинcкитe пpaвитeлcтвeни cлyжитeли, включително президентът Зеленски, разчитат на мрежата за всичко - с нея те търсят глобална подкрепа, разпространяват предупреждения за въздушни нападения и карти за най-близките бомбоубежища.