Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Културният министър: Кадинов си подаде оставката, защото аз му я исках Атанас Атанасов, министър на културата

"Не съм запознат с доводите, които проф. Кадинов е изложил. Там е пропуснато, че той си подаде оставката, защото аз му я поисках. Имахме голямо разминаване между темп за работа, конкретика, проблемите, които виждаме", каза министърът на културата Атанас Атанасов в интервю пред "Дневник". 

Миналата седмица неговият заместник Бойко Кадинов подаде оставка. Това решение обаче е дошло след като така е поискал Атанасов.  

"Очаквах много по-решителни и навременни действия. Радвам се, че се съгласи и си подаде оставката, разделихме се съвсем колегиално. Благодаря му за свършената работа дотук", каза още Атанасов.

На мястото на проф. Кадинов все още няма избран заместник. Атанасов каза, че няма да поиска оставката и на другия си заместник - Весела Кондакова, за която имаше повдигнат сигнал за конфликт на интереси и корупция.   

"Подхождам винаги добронамерено и с доверие, всеки започва да работи с кредит на доверие, но той не е неизчерпателен. Когато имам достатъчно примери, го оттеглям. До този момент не виждам причина да се съмнявам", каза той. 

Културният министър коментира и средносрочната прогноза, която предвижда бюджетът да падне от 0,6 до 0,4% до 2024 г. 

 "Бих искал да успокоя хората. Разговаряхме с министерството на финансите. Тази прогноза е базова, тригодишна, не залага никакви политики. Тя се публикува сега, защото има такова такова законово изискване, срокът е до 25 април и трябва да бъде публикувана задължително. Бюджетната процедура е разделена на 3 части. Няма място за паника, това е съвсем формално", каза Атанасов. 

След искането на актьорите за увеличаване на заплатите културният министър каза, че това не зависи изцяло от Министерството на културата.  "Има браншови трудов договор, не мога с магическа пръчка, днес да подпиша и заплатите да са два пъти по-големи. Това е част от нашите приоритети. Това също ще идва с някакъв вид реформа. Възнаграждения и заплати ще идва с реформи", каза Атанасов. 

Културният министър коментира и искането на неговата оставка. "Бих си подал оставката, ако наруша закона, ако премиерът ми я поиска, ако загубя доверието на нашата организация. Не съм направил нищо незаконно", каза Атанасов.  Всеки има правото да иска оставка, затова сме демокрация. Но хората поискаха промяна, в момента виждат нещо различно. Не съм искал да обидя никого, ако това е грешката ми в министерството, съм готов да я приема", допълни още културният министър.