Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският външен министър Сергей Лавров СНИМКА: Ройтерс
Руският външен министър Сергей Лавров СНИМКА: Ройтерс

Русия няма да спира своята "военна операция" в Украйна заради поредния кръг от мирните разговори, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

В интервю за руската държавна телевизия "Россия-24" той каза, че не вижда смисъл от продължаването на разговорите с Украйна и затова военните действия ще продължат. Лавров припомни, че президентът Путин бе разпоредил спиране на боевете по време на първия кръг от мирните разговори между руската и украинската делегация и подчерта, че сега позицията на Москва е променена. "След като се убедихме, че украинците не планират реципрочност, бе решено по време на следващия кръг от разговори да няма пауза [във военните действия], докато не бъде постигнато окончателно споразумение", заяви първият дипломат на Русия, съобщава БТА.

Руски представители твърдят, че мирните разговори с Украйна не напредват, както биха желали, и обвиняват Запада, че торпилира преговорите с отправяните обвинения за военни престъпления, извършвани от руската армия. Москва отхвърля тези обвинения.

Миналата седмица Лавров обвини украинската страна, че е представила "неприемлив" проект за мирен план, който според него се различава от дотогавашните договорености. Киев отхвърли думите на Лавров като тактически ход, който подкопава украинската позиция и отклонява вниманието от военните престъпления на руската армия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Лавров освен това каза, че Русия ще продължи да защищава с всички правни методи своите граждани, подложени на тормоз в чужбина, допълни ТАСС.