Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Интерконекторът с Гърция става ключов проект за Европа Стратегическото сътрудничество между България и Гърция беше основната тема на срещата на министър-председателя Кирил Петков с гръцкия му колега Кириакос Мицотакис в Делфи. Снимки правителствена пресслужба

Стратегическото сътрудничество между България и Гърция беше основната тема на срещата на министър-председателя Кирил Петков с гръцкия му колега Кириакос Мицотакис в Делфи. В рамките на разговора премиерът Петков изтъкна колко важно е партньорството на двете държави за стабилността и просперитета на целия регион, съобщиха от правителствената пресслужба.

Българският министър-председател даде пример с интерконектора Гърция-България, който в настоящата ситуация се превръща в ключов за Европа проект в контекста на общите усилия за енергийна диверсификация и независимост. Министър-председателят Кирил Петков изтъкна приноса на добрия политически диалог с гръцкия си колега за ускорената реализация на проекта, който ще бъде завършен в средата на настоящата година. Премиерът Петков изрази увереност, че не само в енергетиката, но и в редица други сфери България и Гърция ще продължат да развиват ползотворно сътрудничество.

По покана на гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, министър-председателят Петков участва в неформален обяд с лидери от региона на Западните Балкани. Те обмениха мнения относно актуалната ситуация в региона и неговата европейска перспектива.

В рамките на визитата си в Делфи премиерът Кирил Петков се срещна също с министър-председателя на Република Косово Албин Курти. Двамата обсъдиха развитието на двустранните отношения. Българският премиер приветства желанието на Косово да задълбочи диалога с България и изтъкна, че това ще бъде от полза и за двете страни. Друг акцент в срещата бяха предизвикателствата за региона на Западните Балкани, свързани с войната в Украйна, включително гарантирането на продоволствената сигурност.

В рамките на форума премиерът Кирил Петков разговаря и с извънредния и пълномощен посланик на САЩ в Атина Джефри Паят.