Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Кирил Петков СНИМКИ: Правителствена информационна служба
Премиерът Кирил Петков СНИМКИ: Правителствена информационна служба

Националната корупция се използва като инструмент от чужди държави като Русия да влияят на вътрешната стабилност и политика и да създават зависимости. Затова борбата с корупцията е толкова важна. Това послание отправи министър-председателят Кирил Петков в изказването си в рамките на Седмия икономически форум в Делфи, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът беше категоричен, че е необходима сериозна дискусия по темата не само на национално, но също така на регионално, европейско и глобално ниво, защото настоящата ситуация с войната в Украйна е показала ясно характера на режима в Русия, от който никой не желае да бъде зависим.

Министър-председателят даде пример с корупцията в България. Петков посочи, че страната ни е една от най-зависимите от Русия държави в сферата на енергетиката, но същевременно през последните десет години не е направено достатъчно за диверсификацията.

Премиерът сравни „Турски поток“ с интерконектора Гърция-България и изтъкна, че докато реализацията на в пъти по-скъпия проект, който не носи реална диверсификация, е вървяла в миналото ускорено, другият проект след близо 10 години все още е незавършен. Министър-председателят увери, че към момента се работи сериозно по интерконектора и той ще бъде готов в средата на настоящата година и страната ни ще има истинска диверсификация, което ще е от полза за целия регион.

Кирил Петков акцентира върху значението на общите усили в борбата с корупцията и нередностите. Трябва да имаме силна и единна позиция, категоричен беше Петков. По думите му прозрачността е сред ключовите принципи в тази посока.

Според българския министър-председател би било добре на европейско ниво да има възможност да се разследват не само злоупотреби с евросредства, но също борбата с прането на пари и трансграничната престъпност например.

В изказването си той изтъкна още, че рискът от нестабилност в Западните Балкани е друг потенциален проводник на руската външна политика. По тази причина са необходими категорични превантивни действия в нашия регион. Време е заедно да покажем, че Балканите са символ на координация, категоричен беше българският министър-председател.

На форума е и бившият български президент (1997-2002) Петър Стоянов, който говори по темата за сигурността на Западните Балкани в контекста на кризата в Украйна.