Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кристиян Вигенин. Кадър БНТ
Кристиян Вигенин. Кадър БНТ

"Какво като другите страни в ЕС са предоставили военна помощ? От нас никой не е искал такова нещо - нито от НАТО, нито от Европейския съюз. Украйна може да иска всичко, но ние в БСП считаме, че от гледна точка на спецификата, на това, че парламентът управлява от името на българските граждани, не от името на Украйна , е редно да се съобразим с преобладаващото мнение у нас. В същото време и правителство и парламент имат много ясна позиция по този конфликт.  Подкрепихме със значителна хуманитарна помощ Украйна, а смятам, че можем да направим и още повече". Това каза Кристиан Вигенин от БСП в предаването "Панорама" по БНТ.

"Бежанците, останали тук в България, вече са над 70 000 - това е повече от 1% от населението и повече от градове като Велико Търново и Благоевград. Над 25 000 са децата само - и ние правим всичко възможно те да се чувстват спокойни тук", каза още Кристиан Вигенин.

"През последните седмици сме свидетели на една изключително агресивна пропаганда и от двете страни - има хора, буквално отровени от тази пропаганда. Тук е големият проблем - мой персонално, но и на БСП - да се опитаме да намерим някакъв общ терен за българското общество, защото то е до такава степен разделено, че това всъщност е най-големият ни проблем", смята депутатът.

"България нито продава оръжия на Украйна, нито те се предоставят под някаква скрита форма", заяви още той.

"За нас наличието на две кандидатури за БНБ от нашата коалиция не е добро решение и съжаляваме, че се стигна дотук", заяви Вигенин.

Той коментира и спекулациите по отношение на ветото за еврочленството на Северна Македония: "Не може да има решение без ангажимент на 4-те партии в коалицията, без решение на Народното събрание. Ако в оставащото време не стигнем до приемливи решения на база вече приетите позиции - просто ветото няма да бъде вдигнато"