Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кръвните изследвания стават част от електронното здравно досие.
Кръвните изследвания стават част от електронното здравно досие.

Резултатите влизат директно в електронното досие на всеки пациент

Личните лекари вече могат да издават електронни направления за всички видове изследвания или медико-диагностични дейности. Те заместват изцяло досегашните хартиени документи.

Това обявиха в петък от държавната фирма “Информационно обслужване”. В електронната система вече са въведени всичките 900 кода за различните изследвания, похвалиха се от компанията. Досега джипитата пускаха по електронен път документа само за антигенен или PCR тест за COVID, но след отпадането на извънредната епидемична обстановка системата бе закрита.

До момента 38 хил. са генерираните документи, обясняват от “Информационно обслужване”.

3600 са общопрактикуващите лекари, които работят със системата,

а най-много са издадените направления в София, Пловдив, Бургас и Варна. Общо 302 хил. пациенти са получили своите направления по електронен път.

С промяната вече всички резултати от изследванията ще постъпват директно в електронното медицинско досие на всеки пациент. Те може да са достъпни от лекари или от пациента с квалифициран електронен подпис.

С интегрирането на всички кодове за медико-диагностични дейности в системата направихме поредната успешна крачка в изграждането на електронното здравеопазване в България, обясни изпълнителният директор на “Информационно обслужване” Ивайло Филипов. По думите му е-направленията спестяват много време и разходи на пациентите, лекарите и лабораториите и повишават значително качеството на медицинските услуги.

Да се пуснат е-направленията в експлоатация в началото на април, бе постаено като цел от председателя на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев пред “24 часа”. Той обяви бъдещата стъпка в електронното здравеопазване във връзка с пускането на здравното досие, което се предвижда да се случи в края на годината. Според идеите на властта

тогава ще е възможно пациентите да се отвържат от личните си лекари

и да се лекуват при много специалисти по обща медицина.

Когато тръгне електронното здравно досие в пълната му версия, то ще съдържа не само лабораторните изследвания, но и всички прегледи при лекари. В него ще е описано и ако пациентът е бил на лечение в болница. Достъп до това досие ще имат всички лекари, които ще виждат цялата здравна история на пациента. Ще може да бъде проверявано и от пациента, но само с електронен подпис.

Здравното министерство пусна вчера и проект за наредба за функционирането на Националната здравноинформационна система. Тя се поддържа от МЗ, като в нея се събира и обработва информация за здравното състояние на хората и е създадена по силата на Закона за здравето. Целта е гражданите да могат да проследяват данните си, както и

да осъществяват контрол

при нужда. Същевременно се съкращава времето за обслужване на пациентите, контролът в здравеопазването се повишава и се намаляват финансовите разходи.

Парите, с които е изградена НЗИС, са осигурени от държавния бюджет. 9 862 000 лв. са предвидени по бюджета на Министерството на здравеопазването за периода 2020-2022 г.