Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сградата на бъдещото затворническо общежитие
Сградата на бъдещото затворническо общежитие

Започна изграждането на затворническо общежитие от открит тип във Враца. То ще се намира в бившата сграда на службата по метеорология и стандартизация, разположена непосредствено до врачанския затвор. Старт на строителните и ремонтни дейности бе даден от зам.-министъра на правосъдието Емил Дечев.

На събитието присъстваха още главният секретар на правосъдното министерство и ръководител на програмата „Правосъдие“ Десислава Гайдарова, шефът на ГД „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов и началникът на врачанския затвор ст. комисар Иван Спасов.

Инвестиционният проект предвижда съществуваща сграда да бъде преустроена в затворническо общежитие, което да отговаря на всички европейски изисквания, както за лишените от свобода, така и за служителите. Сградата ще бъде изцяло отоплена. Отделно от това всяка килия за затворници с по-леки присъди ще бъде със самостоятелен санитарен възел и баня. В помещенията ще има и кабелна телевизия.

„Идеята е да се създадат съвременни условия за живот за лишените от свобода, каза зам.-министър Дечев - Държавата трябва да покаже хуманитарно отношение към затворниците, защото досега България многократно е осъждана заради лошите битови условия в затворите ни.”

Обектът е част от проект „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“ по програмна област 19 „Корекционни услуги и предварително задържане“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. За изграждането му ще бъдат вложени 1.6 млн. лв. То ще бъде с капацитет от 250 места.

В сградата, която ще бъде изцяло готова след една година ще бъдат настанени изтърпяват наказанията си в известното си с лошите условия общежитие при керамичната фабрика край Враца. Обектът ще бъде изграден от сливенска фирма, която е спечелила обществената поръчка и има опит в изграждането на затворнически общежития и други обекти.

Зам.-министъра на правосъдието Емил Дечев
Снимки: АВТОРЪТ
Зам.-министъра на правосъдието Емил Дечев Снимки: АВТОРЪТ