Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът настоява за бързо вземане на тежкото решение

Асен Василев обаче иска първо да види в България самолетите от първата сделка, тогава ще решава да даде ли още пари

Да бъдат ли купени спешно още осем нови изтребителя F-16 от САЩ, или сделката да отлежава на “трупчета”?

Това е най-новият спор от вторник между президента Румен Радев и правителството. Поводът - ден по-рано Държавният департамент на САЩ одобри евентуалната сделка. Новината дойде от Пентагона, който отговаря за оръжейните производители, включително за производителя на F-16 “Локхийд Мартин”.

Цената за нови осем изтребителя, които тепърва ще се произвеждат, е 1,673 млрд. долара, или близо 3 млрд. лв., става ясно от одобрението на Държавния департамент. Това е

доста над платените за първите осем изтребителя 2,1 млрд. лв. през 2019 г.

Тези самолети още не са произведени, а заради забавяне на доставките заради пандемията пристигането им в България се отлага от 2023 за 2025 година.

Часове след като в САЩ бе обявено разрешението за нова сделка, българският президент Румен Радев притисна публично правителството да сключи договор за новите 8 изтребителя още в следващите 2-3 месеца. Така те щели да са у нас през 2027 г., а през 2030 г. българските Военновъздушни сили (ВВС) да разполагат с пълноценна ескадрила, която може да носи бойни дежурства.

Очаквам правителството да разгледа всички възможни опции за закупуването на още 8 самолета за изтребителната ни авиация, да вземе рационално решение, така че България да остане отговорна държава към собствения си въздушен суверенитет и към интегрираната система за противовъздушна отбрана на алианса, където имаме ясни ангажименти, заяви вчера Румен Радев.

РУМЕН РАДЕВ
РУМЕН РАДЕВ

Държавният глава бе противник на сделката за първите осем F-16, сключена от правителството на Бойко Борисов през 2019 г., и дори наложи вето върху ратификацията на договора.  През 2021 г. обаче именно назначеното от Радев служебно правителство с премиер Стефан Янев поиска от САЩ оферта за втора осмица от изтребителите.

Тогава ясно казах, че правителството по това време крие от българската общественост реалната цена от 3 млрд. лв., коментира президентът във вторник защо е наложил вето преди 3 години. Според него кабинетът на ГЕРБ е орязал пакета от способности и оборудване на поръчаните самолети, за да успее да сведе цената до 2,1 млрд. лв. Според Радев 3 млрд. е нормалната цена за осем чисто нови изтребителя, за да могат ВВС да разполагат с нужното им оборудване и оперативни способности.

Сравнение между решенията на Държавния департамент на САЩ за първата сделка през 2019 г. и сегашното наистина

показва разлика в заявеното от България въоръжение

В момента например страната ни иска три резервни двигателя към осемте изтребителя, а първите са взети само с два. Същото важи и за радарите на изтребителите, завишени са и бройките от всички останали компоненти. Освен това дори и при завишените искания в момента от страна на България военните ще трябва да закупят допълнително поне още 100 ракети като въоръжение за изтребителите, за да могат те да изпълняват ефективно бойни задачи. Допълнително в последните 3 години се отчита и значително поскъпване на материалите и електрониката.

Прави впечатление обаче, че

и през 2019 г. първоначалната сума на сделката е била за 1,673 млрд. долара, колкото е и в момента,

въпреки че сме искали доста по-орязан пакет, дори първоначално и без да са протекли преговорите.

Сега правителството трябва да вземе изключително тежко решение – дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата ще струва на България 5,5 млрд. лв., подчерта Радев, като уточни, че от изпълнителната власт зависи какво разсрочено плащане ще успее да договори – за 10-15 години или само за една.

Ако правителството реши да се бави, празнотата от евентуално спиране на експлоатация на МиГ-29 ще стане още по-голяма, предупреди още президентът.

Противник на бърза сделка обаче се оказа вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

АСЕН ВАСИЛЕВ
АСЕН ВАСИЛЕВ

Сделка за вторите осем самолета ще има, след като България получи вече поръчаните, бе лаконичният му коментар пред “24 часа”. Той бе даден през кабинета на вицепремиера Василев, след като наш репортер зададе въпрос може ли България да си позволи в момента плащането на 1,673 млрд. долара и възможно ли е сключването на договор още тази година.

Нека не бързаме и да видим всички ползи преди да вземем такова решение, коментира и премиерът Кирил Петков. Той подчерта, че предната сделка е сключена набързо.

В момента

в бюджета не са предвидени средства за закупуване на нови изтребители

Преди приемането му от парламента през април правителството бе критикувано, че не са заложени пари за закупуване на ново оръжие - нито на изтребители, нито на бронирани бойни машини за Сухопътните войски, а вместо това е предвидено плащане към Русия на 100 млн. лв. за продължаване на ремонтите по самолетите МиГ-29.

При задвижване на някой от проектите ще бъде предвидено финансиране с актуализацията на бюджета от 1 юли, гарантираха в началото на годината и Асен Василев, и тогавашният министър на отбраната Стефан Янев.

Американското решение засега по никакъв начин

не обвързва България да сключи сделката,

коментира зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов. Той уточни, че все още няма обсъждане по договор, но тепърва предстои правителството да реши дали ще сключи сделката.

За да бъде направена покупката, е нужно министърът на отбраната Драгомир Заков да поиска разрешение от правителството, като то подробно включва всички параметри на оръжието, което ще купуваме. Това решение на Министерския съвет трябва да получи предварително одобрение и от Народното събрание под формата на проект за инвестиционен разход. В разрешението, дадено от 44-ия парламент за първата покупка на F-16, обаче е записано, че България ще купи впоследствие още осем изтребителя, така че тази стъпка би могла и да бъде съкратена, твърдят източници от правителството.

Алтернатива на бързото купуване на още осем нови изтребителя F-16 е

България да вземе самолети втора ръка от друга държава в НАТО

Това предложение направи президентът Румен Радев през март, като дори обяви, че е разговарял с други страни. Според държавния глава България може да вземе както F-16, но в модификацията MLU, а не Block70, така и европейски изтребители. Президентът дори посочи страни, които могат да ни продадат такива самолети - Франция и Италия. Те експлоатират изтребителите “Рафал” и “Юрофайтър”. Според твърденията на Радев премиерът Кирил Петков също се е ангажирал да говори с германския канцлер Олаф Шолц за евентуална покупка на изтребители втора ръка.

Подобна сделка наскоро сключи Румъния. Букурещ реши да вземе 32 употребявани изтребителя F-16, които в момента са на въоръжение в Норвегия, на политическата цена от 513 млн. долара. Тези самолети обаче имат около 40 години служба в норвежките ВВС.