Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министърът на енергетиката Александър Николов и представители на двете компании подписват меморандума пред премиера Кирил Петков. Крайният вдясно е Атанас Бостанджиев.
Министърът на енергетиката Александър Николов и представители на двете компании подписват меморандума пред премиера Кирил Петков. Крайният вдясно е Атанас Бостанджиев.

С тях имаме само писмо за намерения, казва премиерът

Миналата седмица - на 23 март, министърът на енергетиката Александър Николов в присъствието на премиера Кирил Петков подписа Меморандум за сътрудничество с две компании - Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. Документът регламентира сътрудничество относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

Още същата вечер се появиха публикации, че британската компания Gemcorp е свързана с руски капитали и с бизнесмена Алберт Авдолян, определян в медии като близък на Путин. От 2020 г. обаче в Gemcorp не присъства Алберт Авдолян, установи тогава проверка на "24 часа".

Последва и реакция от посолството на САЩ на 31 март в предаването "Лице в лице" водещата изчете имейл от US мисията, в който се посочва, че търговското аташе на САЩ не е присъствало на подписването на меморандума и че нито един техен представител не се е застъпвал за Gemcorp пред член на българското правителство .

Въпроси директно към премиера Кирил Петков зададе "24 часа":

- Г-н премиер, какви ангажименти поема българското правителство към двете компания съгласно подписания меморандум?

- Никакви. Единственото, което беше е общо писмо за намерение за потенциални инвестиции от тях, но реално няма нищо, което българското правителство е задължено да направи на база на подписания меморандум. Това е просто писмо за намерение.

- Просто писмо за намерение, което обаче бе подписано тържествено в Министерския съвет...

- Така е, ние когато го подписахме харесахме идеята да се инвестира един милиард в България. Видяхме, че техния капитал в този момент няма руски инвеститори и запознахме се с IP3, когато министрите на финансите и енергетиката бяха в САЩ. От тази гледна точка всичко изглеждаше добре, но двете статии, които излязоха, и аз благодаря винаги на добрите журналисти, които могат да извадят допълнителна информация, че в миналото е имало руска връзка. Разпоредил съм сега на ДАНС да направим точна преценка какъв е този риск и тази руска връзка и ако видим, че тя е реална и съществуваща не бихме позволили техните инвестиции да влязат в България.

- А двете компании не бяха ли проверени предварително от българското правителство дали имат съмнително собственици и капитали?

- Да, но на съществуващите инвеститори. При съществуващите инвеститори няма руски инвеститори. В миналото обаче явно е имало, и то сериозни, доколкото четохме всички ние. Сега ще направим проверка на тези връзки и ако се окаже, че са факт няма да ги допуснем на пазара. 

- Има ли в подписания документ гаранции, че двете фирми няма да се възползват от публични средства, независимо дали от българския бюджет или европейски фондове?

- По никакъв начин не сме обвързвали публични средства в този меморандум. Единственото, което се казваше е, че те имат желание да инвестират в енергийния сектор на България един милиард от техните средства. А българското правителство каза, че ние привличаме всякакви инвестиции от този тип. Другото, което на мен лично ми беше харесало имаше уповаване на The Foreign Corrupt Practices Act -  Законът срещу корупционните практики в чужбина в САЩ, които не разрешава никакви корупционни практики по време на такава инвестиция. но, както казах на базата на статиите от "BIRD" и "Financial Times" ще направим допълнителна проверка и не бихме я допуснали, ако се окаже, че има някаква допълнителна връзка, за която ние все още не сме уведомени. 

- Имало ли е участие на чужди дипломати при представянето на двете компании на българското правителство и защо бе тази реакция от посолството на САЩ?

- Те просто се разграничиха от тези инвеститори. IP3 бяха запознати с българското правителство по време на срещите на г-н Василев и г-н Николов в САЩ, но може би не е било формално застъпване за тях, просто са били част от срещата  и оттам може би е дошло това объркване, че едва ли не те са препоръчани от американското правителство. 

 Интервю на Цветелина Стефанова