Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В каскадата от кризи социалните мрежи съзнателно налагат радикално мислене про и анти

У нас ковяха демокрацията с ковчези и от “вирусолози” директно станаха “международни експерти”

От самото начало на пандемията учените са знаели, че напълно ще откачим

Не може да няма някакво логично обяснение за психическото състояние на българи, които сериозно се радват на Путин и пишат “Вперед, ребята!” върху снимки на руски танкове. Зад всяко безумно деяние се крие разумно оправдание, все трябва да се намери обяснение и за неистовото самочувствие, с което празноглавци се мъчат да надвикат всички и се изживяват като Светата премъдрост божия.

Пропагандата е един от възможните отговори. По време на пандемията и сега заради войната в Украйна

социалните

мрежи,

включително

TikTok, налагат последователно и настойчиво двуполюсното повърхностно мислене.

Всяка тема трябва да разделя на “про” и “анти”, всичко се гради върху два полюса: светоусещането, външната и вътрешната политика. Така по-лесно се следят масовите тенденции и настроения.

Не може ваксините да бъдат доказано, но не достатъчно ефективни, не!

Или са панацея,

или убиват

По времето на ГЕРБ или сме живели добре, или сме се задушавали от корупция и беззаконие. Путин – или е антихрист, или жесток пич.

За малко да стигна до излишна разправия във фейсбук с непозната наша сънародница от чужбина на тема дали Владимир Владимирович управлява еднолично, или зад каменната му физиономия действа многолюдна клика от разведчици, военни и олигарси с имперски комплекси. Госпожата така и не се отказа от тезата за всемогъщия батюшка, тропа с крак и си брани простото обяснение, за да не си усложняваме повече живота, че аман. Щото то така било и в нацистка Германия – лудият Хитлер запалил света без чужда помощ.

Двупосочната пропаганда по принцип не допуска широките народни маси да се объркват с многообразие от гледни точки, детайли и допълнителни факти.

На нея плурализмът не ѝ върши работа, нито сложните анализи на международните отношения и ролята на разузнавателните служби в тях.

Придържа се към алгоритъма “Разделяй и владей” и толкоз.

Странното е, че пропаганда винаги е имало, но

чак така

българинът не

е оглупявал

и изнаглявал дори в пролетарското си минало. Малко извратено ли е мисленето на поколенията от студената война? Абсурдните прозападни и просоциалистически внушения, маршируващите пионерчета, Дядо Мраз, “Не газете тревата, тя е ваша”, “Здраве желаем, другарко”….

Въпреки фаталното промиване на мозъци четвърт век все пак дори у нас определени категории са оставали валидни.

Уважението към знаещите, можещите и талантливите, дори отречени и заклеймени от режимите, стремежът към справедливост дори когато справедливост няма, общоприетите представи за добро и зло дори когато ги подменят, за красиво и грозно, благородно и подло, редно и нередно, критериите за възпитание и простащина, смешно и пошло… Едва ли пропагандата днес е много по-вредна от предишната, по-вероятно е хората вече да не са в ред.

Войната е война. Абсурдно е да се имаш за нормален, да гледаш как падат бомби върху жилищни сгради и как гинат мирни граждани и да приветстваш агресора. Само допреди две години, който изтърсеше подобна мисъл, го наричаха най-малко “идиот”, а днес

врещящи

дървени

философи възторжено обсъждат “напредъка на военната операция”.

Чули-недочули за украински зверства в Донецк и Луганск, директно застават зад Путин и неговата “справедлива борба за освобождение на поробените народи”. Доволни и горди са, че сайтът на руското посолство не ги е блокирал и могат редовно да следят брифингите на Митрофанова.

Тези същите правеха доскоро плавен паралел между кеймп трейлса и COVID-19, гласуваха за Слави, ковяха демокрацията с ковчези, вадеха жълтите павета, отвъд Океана крещяха: “Имам право на България”.

Кризите ги връхлитат една след друга, няма Бел Епок, време за почивка и възстановяване – от вирусолози директно стават международни експерти. Ако превъртим назад до момента, в който

общовалидните

критерии

залязват заедно

с чувството

за хумор,

доброто изкуство, творческото вдъхновение, естетиката и свободното слово, стигаме до деня, когато се разболяхме.

“От самото начало на пандемията тези от нас, които работехме в областта, знаеха, че ще има криза на психичното здраве”, признава пред “Ал Джазира” доктор Стивън Тейлър, професор и клиничен психолог в Университета на Британска Колумбия. Статията е от март 2021 г., посветена е на глобалното полудяване.

Цитирани са данни на СЗО отпреди локдауните - един милиард души на планетата страдат от психически проблеми, над 264 милиона са засегнати от депресия, а самоубийството е втората водеща причина за смърт сред младите хора. През следващите две години заради вируса грижата за психичното здраве буквално е замразена в 93% от държавите. Размерите на последиците все още не са проучени. Тедрос Гебрейесус прогнозира, че пагубният ефект на социалната изолация върху съзнанието ще продължи “много години напред”, тъй като “всеки индивид на повърхността на света е бил засегнат”.

Това е! Краят на света не сме го усетили. Затова живеем на пауза,

заседнали в

собственото си

малоумие

Развитие в застой!

Хладнокръвно приемаме несъвместими с цивилизацията промени - в Щатите трият обидни думи от “Приключенията на Хъкълбери Фин”, французите забраняват обръщението “госпожица”, берлинският държавен балет спира “Лешникотрошачката” заради расистки внушения, номинират Грета Тумберг за Нобелова награда, чернокожи артисти играят Ан Болейн и Орфей…

А в България едни и същи хора са твърдо против опитите на РСМ да си присвои нашата история и чакат Съветската армия да ги освободи. Отново!