Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Украинските военни са заловили част от най-модерната руска система за електронна война, като така може да бъдат разбрани нейните тайни.

Командният модул на "Красуха-4" е бил открит в предградията на Киев, съобщи британският The Times of London.

Снимки, които бяха пуснати в социалните мрежи показат контейнер, в който е модула, покрит набързо с клони от дървета от войниците, които са го изоставили.

Системата е направена, за да заглушава сателити в ниска орбита над Земята, ракети, но също така и да следи самолети на НАТО, допълва The Times.

Системата вече е предоставена на западни разузнавателни агенции. Пълната "Красуха-4" се състои от две части - модул за управление и система за електронна война, която е монтирана на два отделни камиона.

Предполага се, че тя е използвана срещу турските дронове "Байрактар ТВ2" в Сирия, като е блокирала техния сигнал за управение, след което те падали, твърди The Telegraph.

Точно тези дронове са в основата на успехите на украинците срещу руските войски.

Заловеният команден модул ще бъде трансфериран в военно-въздушната база на САЩ "Рамщайн" в Германия, след което ще бъде пратена зад океана, твърди The Telegraph.

Обследването на модула може да даде безценни данни как действа, което от своя страна ще даде и шанс за обезвреждането му.

"Още доста хубави неща са открити по време на войната, изоставени от руснаците", казва Джъстин Кръмп, бивш военен и изпълнителен директор на консултантската фирма Sibylline пред The Times.

"Това показва, че в руската армия има доста сериозна липса на комуникация", категоричен е Кръмп.