Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Докато обикновените севернокорейци се борят с глада, той финансира грандомански проекти

Условията на живот в Северна Корея, която се управлява от авторитарен комунистически режим от 1948 г., са тежки за мнозинството обикновени хора. Около 70% от населението нямат достатъчно храна и разчитат на международната продоволствена помощ. В новогодишната си реч върховният лидер Ким Чен Ун призна за недостига на храна в страната и обеща да разреши проблема – план, който противоречи на предишните му навици за изразходване на средства. През годините Ким Чен Ун е похарчил огромни суми за оръжейна програма и много проекти за суета, насочени повече към осигуряване на подкрепа или имидж, отколкото към задоволяване на нуждите на севернокорейците - мегастадион, суперлуксозен хотел, частни самолети и писти и пр.

След неотдавнашните ракетни изпитвания на страната и ответните санкции, наложени от администрацията на Джо Байдън, Ким Чен Ун продължава да харчи парите на режима, съобщава Ем Ес Ен.

Огромен стадион

Стадионът "Рунградо Мей Дей" в столицата Пхенян е една от най-големите арени в света и може да посрещне 150 000 зрители. Построен между 1986 и 1989 г., стадионът се оценява на около 210 милиона долара, вложени само в строежа. Правителството на Северна Корея реши да го реконструира през 2013 г., за да може да се използва и за големи футболни мачове. И все пак истинската цел на мястото със 150 000 места е да бъде домакин на събития като годишните масови игри, изпълнени с пропаганда на режима. В събитието, което се провежда между август и октомври, участват десетки хиляди танцуващи изпълнители – предимно деца.

Морски курорт

Ким Чен Ун разкри с гордост плановете за превръщане на родното си място Уонсан в луксозен морски курорт в своята реч за Нова година през 2018 г. Това е индустриален пристанищен град, за който има големи надежди да привлече туристи от Южна Корея, Япония и други в бъдеще с хотели във формата на пирамида, частни вили и изкуствено езеро, според NK News. Гигантската строителна програма започна през 2018 г. – на три мили участък от бреговата ивица, за да се осигури достатъчно разстояние между туристи и местни жители. Дори Доналд Тръмп даде знак на одобрение на курорта на Северна Корея, възхвалявайки нейните "страхотни плажове".

Туризмът е един от начините да представя режима в положителна светлина както пред гражданите, така и пред туристи, за да генерира приходи. Това е една от малкото индустрии, в които досега до голяма степен са избягвани международните санкции. Но пандемията на коронавирус остави проекта в застой, тъй като перспективите за туризъм намаляха. Дори когато пътуванията могат да започнат отново след COVID-19, увеличеният брой посетители вероятно все още ще зависи от подобряването на отношенията с външния свят, заради ядрената програма на страната и войнствената й реторика.

Летища

Висшите служители на режима гледат на модерните летища като на ключов символ на националната гордост. Има два големи строителни проекта през последните години. Първият е международен терминал, открит на летището в Пхенян през 2015 г., който е с гигантски стъклени стени, безмитна зона и дори шоколадови фонтани. Вторият проект е 500-метрова писта на бивше военно летище, преобразувано за гражданска употреба, близо до планирания морски курорт и един от частните дворци на Ким Чен Ун в Уонсан.

Реализираните проекти може да изглеждат като обикновени летища, но по-внимателна проверка показва, че всичко е за показ. През 2015 г. журналист от в. "Гардиън” забелязва, че "интернет стаята" на летището в Пхенян не предлага интернет. През 2017 г. NK News съобщи, че летището на Уонсан не е приело нито един международен полет от откриването си през 2015 г., а от столичното летище има само един или два полета на ден. Националната авиокомпания Air Koryo също редовно е избирана за най-лошата в света.

“Хотелът на съдбата”

Севернокорейските власти може да искат светът да обърне внимание на парадите, ракетните изпитвания и летища, но има определени проекти, които Пхенян вероятно отчаяно се опитва да държи далеч от светлината на прожекторите. Един от тях е хотел "Пхенян”, 105-етажна пирамидална сграда, която режимът започна да строи през 1987 г. Това можеше да е най-високата кула в света, ако бе завършена по план през 1989 г., но строителството беше забавено и след това спряно през 1992 г., когато средствата намаляха през периода на икономическа криза, последвала разпадането на Съветския съюз, който подкрепяше икономиката на Северна Корея.

Години наред хотелът е просто бетонна обвивка. Работата по струващата милиарди сграда е подновена през 2008 г., но е завършена само външната стъклария. Строителството започва отново едва през 2017 г., когато са направени пътища за достъп, а през 2019 г. към сградата бяха прикрепени LED дисплеи. Въпреки този напредък хотелът остава празен и сега може да претендира само за титлата на най-високата незаета сграда в света.

“Пхенхатън”

Често ярко оцветените нови високи сгради са в силен контраст с преобладаващо сивите, еднообразни кули, които преди определяха столицата. Зад облицовката на изтънчеността се крие по-мрачна картина, с твърдения за детски труд на строителни обекти и дефектни строителни работи, според "Дейли телеграф”. Съобщава се, че висши служители са били екзекутирани, след като един жилищен блок се срути и много жители са загинали при инцидента.

Луксозни стоки

Вносът на луксозни стоки се е увеличил, откакто Ким Чен-ун пое властта през 2011 г., според www.msn.com Лидерът на Северна Корея има вкус към скъпи неща, като колекцията му от часовници се оценява на 8,2 милиона долара, коментира "Дейли телеграф”. Съобщава се също, че той има до 100 коли, включително много от любимата му марка автомобили "Мерцедес-Бенц".

Ким Чен Ун се появи на среща с държавния секретар на САЩ Майк Помпео през 2018 г. с кола, която изглежда като нов ролс ройс на стойност около 419 000 долара. Експерт предполага пред "Дейли телеграф”, че режимът на санкциите на ООН е "лека шега", ако подобни автомобили не могат да се продават на политически изолирания режим на Пхенян.

Лидерът на Пхенян изглежда има вкус към луксозния живот. Ким Чен-ун е горд собственик на 61-метрова яхта, която е описана от неговия приятел, бившия американски баскетболист Денис Родман, като "кръстоска между ферибот и лодка на Дисни". Яхтата Princess е оборудвана с интериор на Fendi и е оценена на 8 милиона долара.