Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Акушерка е привлечена към съдебна отговорност

Окръжната прокуратура в Търговище поема работата по досъдебно производство във връзка със случай на причинена тежка телесна повреда и последвала смърт на новородено в болнично заведение в града, съобщиха днес от Апелативната прокуратура във Варна.

Момченцето е родена през януари т.г., но в началото на март бе съобщено, че то е в областната болница на Търговище с травма на главата. Сега става ясно, че то е починало.

Първоначално разследването се ръководеше от Районната прокуратура в града. В хода на работата по случая се установи, че става въпрос за деяние по чл. 134 от НК – причиняване на телесна повреда поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на висока опасност. Акушерка, изпълнявала служебните си задължения, във времето, когато се е случил инцидента, е привлечена към наказателна отговорност, съобщиха от прокуратурата.

Макар и да не е казано в прав текст, от информацията става ясно, че новороденото е претърпяло инцидент в болницата и по-късно е починало.

Сега вече деянието ще бъде преквалифицирано като престъпление по чл. 123 от НК – причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на висока опасност.
С оглед новата квалификация, делото се възлага на следовател от Окръжния следствен отдел. Назначена е допълнителна комплексна съдебно–медицинска експертиза за установяване механизма на нанесената телесна повреда, довела до смъртта на новороденото.

Работата по изясняване на случилото се продължава под надзора и ръководството на Окръжна прокуратура – Търговище.