Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не отиваме на война, никой не е искал от нас ракети за Украйна Премиерът Кирил Петков дойде вчера в село Малко Кадиево край Стара Загора, за да провери как върви строителството на газовата връзка Гърция - България.

Министър-председателят поздрави МВР, че вече действали свободно

Много ясно искам да кажа пред всички българи - не отиваме на никаква война. Чета от вчера пак някакви фалшиви новини във Фейсбук, които се опитват да насаждат страх у хората. България няма да ходи на военни действия с Украйна, но ще я подкрепя силно във всичко, което можем да направим. Никой не ни е искал нито ПВО, нито някакви специални ракети. И никакви ракети няма да се дават на никой в този момент, помощта ни за Украйна ще продължи с всички други мерки, които досега сме ги правили.

Това, което България прави в момента, е това, което ще продължава да прави - пълна подкрепа на Украйна, хуманитарна помощ ще изпращаме, посрещаме украинските бежанци с много деца, и работим координирано по източния фланг с НАТО, ние сме НАТО.

Да изпращаме оръжие? Това не може да бъде решение на премиера или на МС, трябва да има консенсус по едно такова решение, както виждате, работим прозрачно по всичките тези теми. Никой не е говорил с мен от американска страна да искат нещо във връзка с оръжие. Единственото, което се говори и аз съм особено щастлив, че имаме такова високо посещение като това на техния военен министър, че НАТО трябва да работи координирано по източния фланг, за да имаме сигурност за всички държави, които са близо до конфликта.

Ако изобщо ще внасяме решение за оръжие - това трябва да бъде на ниво парламент, с обща дискусия, няма решението да е еднолично. Давам гаранция, че нищо непрозрачно няма да се направи.

Това каза днес премиерът Кирил Петков пред журналисти край Стара Загора. Той дойде на място, за да провери ходът на работата по изграждането на интерконектора "България - Гърция". От проверката стана ясно, че към средата на март проектът е изпълнен на 85 процента, очакванията са през юни строителството да бъде завършено и България да има истинска диверсификация. "През последните 3 месеца е извършена повече работа, отколкото през цялата предходна година. Явно има разлика, когато двама министър-председатели си говорят по веднъж седмично за един проект и ние си изпращаме с г-н Мицотакис докладите на седмична база", коментира Кирил Петков.

Министър-председателят коментира още, че такова високо посещение у нас като това на военния министър на САЩ показва и уважение към нашето правителство от страна на американското правителство. А едновременно с това станало ясно от негов разговор с офиса ня ЕК тази сутрин, че нещата с Плана за възстановяване технически са почти завършени и съвсем скоро ще имаме дата, на която г-жа Урсула фон дер Лайен ще дойде в България да го подпише.

Той не отмина и горещата тема с арестите на бившия премиер Бойко Борисов и на други ръководители на най-голямата опозиционно партия ГЕРБ. Петков каза: "Първо искам да поздравя МВР, че са свободни да действат в посока, в която им дава възможност да не ги е страх да направят нещата, които по закон те трябва да направят. Наистина е похвално, защото това е единственият начин в България да имаме промяна, когато недосегаемите вече не са над закона и това, което вчера се случи е точно това".

Той обясни, че е получил доклад, в който имало данни, че най-вероятно Министерството на финансите не е упражнило необходимия контрол във времето, когато там е управлявал Владислав Горанов.

"Това, което също знаем, продължи премиерът, е, че всичките сигнали, доколкото на мен ми беше докладвано, са свързани. Когато за един човек има явен сигнал, например за корупция, корупцията не разграничава обикновено национални пари и европари. Това са едни хора, които, ако ползват корупционна практика, те просто вземат за собствено облагодетелстване обществени пари. Това вече е въпрос на разследване. И това, че има сигнали за такова поведение, едновременно с това има доклад от Министерството на финансите за факти, които дават предположения, че контролът не е бил там по начина, по който би трябвало да бъде, според мен, са предизвикали вчерашните действия на МВР".

Кирил Петков категорично отхвърли възможността акцията на МВР да е била пиар с цел отклоняване на вниманието от други проблеми.

"Това е много странна опорка. Представяте ли си каква фантазия трябва човек да има, за да арестувате някой с цел да скриете война. Трябва да си луд, за да го кажеш. Истината тук е следната: МВР, най-накрая е свободно да действа, както е по закона, без да се притеснява дали е засегнат бивш премиер или който и да е било друг. Всички сме граждани на България", коментира още Петков.

Той засегна и темата за българската прокуратура. "Докато европейската прокуратура прави проверки, време е българската прокуратура да си заеме мястото и да застане от страната на хората. Всички знаем, че имаме толкова много сигнали, които прокуратурата явно не разглежда, сега се надявам, че най-накрая те ще осъзнаят каква е тяхната роля. Не може да получаваме сигнали от САЩ през "Магнитски", европрокуратурата да прави проверки на сигнали, а нашата прокуратура просто я няма, само се обяснява. И хората, за които всички знаем, че има голяма опасност да са извършили огромни престъпления, се разхождат свободно, точно защото българската прокуратура до този момент не е показала никакви реални дествия по закона, което българският народ очаква. Това, което се надявам сега обаче, е, че те ще направят този завой, защото част от сигналите са вече на европейската прокуратура и не мисля, че те могат да скрият нещата, които са подадени към европрокуратурата".